x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Scandalul SHU: presa a dat alarma, nu spitalele

Scandalul SHU: presa a dat alarma, nu spitalele

22 Feb 2016   •   17:58
Scandalul SHU: presa a dat alarma, nu spitalele

Cei șapte copii internaţi cu sindrom hemolitic-uremic (SHU) la Spitalul „Marie Curie” din Capitală se simt mai bine, a anunţat, ieri, ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cada¬riu. Un singur bebeluș a mai rămas pe Secţia de Terapie Intensivă, iar doi dintre micuții pacienți vor fi exter¬nați în această săptămână. Sursa îmbolnăvirilor încă nu a fost depistată.

„Din fericire, avem veşti bune. S-a pornit diureza la doi dintre ei (bebeluși - n.n.), mai bine decât în zilele precedente. Dar toţi sunt într-o stare mai bună. Rămâne un micuţ în Terapie”, a spus minis¬trul Patriciu Achimaş-Cadariu, care a făcut, ieri, o nouă vizită la Spitalul „Marie Curie”. Șeful secţiei Nefrologie de la „Marie Curie”, dr. Mihaela Bălgrădean, a anunțat că sunt internaţi în conti¬nuare şapte copii, iar dintre cei şase aflaţi în secţia de Nefrologie, doar trei mai fac dializă. Cei șase micuţi au început să mănânce, ceea ce contribuie la îmbună¬tăţirea funcţiei rinichilor și la însănătoșirea lor. Prin urmare, în această săptămână vor avea loc primele două externări.
Deși au trecut trei săptămâni de la apariția acestei crize, auto¬ritățile încă nu au nicio explicație privind cauza îmbolnăvirilor. Ministrul Sănătăţii a ținut să precizeze însă că imediat ce vor exista concluzii ale experților de la Centrul European de Control al Bolilor Transmisibile, acestea vor fi comunicate.
Potrivit demnitarului, o boală diagnosticată într-un stadiu inci¬pient se tratează mult mai bine şi cu consecinţe mai mici, dar în acest caz „ancheta a început târziu din cauză că Direcția de Sănătate Publică s-a sesizat din presă, deoarece nu au fost rapor¬tate la timp cazurile”. Există și posibilitatea ca sursa bolii să nu fie găsită niciodată. Astfel că ministrul Sănătății nu a exclus nici riscul ca acești copii să se îmbolnăvească din nou, odată ce ajung înapoi acasă. În acest timp, însă, toți părinții din județul Argeș sunt disperați pentru că nu știu ce mâncare să le mai dea copiilor, astfel încât să nu-i contamineze cu bacteria periculoasă.
 

×