x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Schimbări la Codul rutier. Noi reguli și sancțiuni. Amenzile vor ajunge la 3.000 de lei. De când vor fi aplicate

Schimbări la Codul rutier. Noi reguli și sancțiuni. Amenzile vor ajunge la 3.000 de lei. De când vor fi aplicate

de Redacția Jurnalul    |    06 Feb 2023   •   13:00
Schimbări la Codul rutier. Noi reguli și sancțiuni. Amenzile vor ajunge la 3.000 de lei. De când vor fi aplicate

Noul Cod rutier vine cu amenzi mai mari pentru șoferii care nu respectă normele de circulație dar vor fi sancționate și acțiuni care până acum erau permise. Acestea vor intra în vigoare din martie 2023.

Prin urmare, conducătorii auto care nu și-au preschimbat permisul ori talonul auto sau nu și-au radiat mașina în termenul legal vor putea fi amendați. 

De asemenea, sancțiunile sunt prevăzute și pentru deținerea simultană a două permise de conducere naționale, unul emis în străinătate. 

Proprietarii autovehiculelor pot primi o dovadă, valabilă timp de o lună, până la eliberarea certificatului de înmatriculare. 

Dar OG 11/2023 care modifică Codul rutier prevede că agenții de la serviciile publice comunitare regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor pot aplica sancțiuni șoferilor pentru mai multe contravenții:

-nesolicitarea, în termenul legal, a unui nou permis de conducere ori certificate de înmatriculare/înregistrare dacă acestea au fost declarate furate, pierdute, deteriorate sau nu mai corespund din punctul de vedere al formei şi conţinutului.

- nepreschimbarea certificatului de înmatriculare/înregistrare a autovehiculului şi tractorului agricol sau forestier ori remorcii 

- neefectuarea radierii vehiculelor din evidență, în cazurile şi termenele prevăzute de lege

- deţinerea simultană a două permise de conducere naţionale, dintre care unul eliberat de o autoritate competentă străină.

Amenzile variază între 580 - 2.900 de lei.

Până la eliberarea permisului de conducere, în cazul pierderii, furtului, deteriorării actului sau schimbării numelui titularului acestuia, serviciile publice comunitare regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor pot elibera o dovadă înlocuitoare a acestuia, valabilă maximum 30 de zile.

Direcției Generale Permise de Conducere și Înmatriculări este competentă să elibereze permise de conducere internaționale și este extinsă obligativitatea înregistrării audio-video a probei practice a examenului pentru obținerea permisului de conducere și pentru categoriile AM, A1, A2 și A, mai puțin proba poligonului, potrivit avocatnet.ro.

 

×
Subiecte în articol: cod rutier amenzi sanctiuni reguli soferi auto