x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Șefa Ambulanței Argeș: „Cu cât stau mai mult acasă, cu atât își fac rău”

Șefa Ambulanței Argeș: „Cu cât stau mai mult acasă, cu atât își fac rău”

de Mariana Zaharia    |    01 Oct 2021   •   07:40
Șefa Ambulanței Argeș: „Cu cât stau mai mult acasă, cu atât își fac rău”

„Sunt atât de multe apeluri, încât lăsăm testările pentru tura de noapte. Dacă sună cineva la 8 dimineața și este în stare bună, îl testăm seara. Suntem nevoiți să temporizăm, ca să facem față. Numărul apelurilor este aproape dublu”, spune șefa Ambulanței Argeș, medicul Luminița Paul. Asta în timp ce autoritățile îi roagă pe oameni să poarte măștile în aer liber, chiar dacă nu sunt obligatorii. Și la centrele de vaccinare a crescut numărul solicitărilor, însă doar de câteva zile. 

Județul Argeș a intrat în valul patru mai târziu față de altele, spun autoritățile, care atrag atenția că asta nu trebuie să ne liniștească, pentru că înseamnă și că efectele vor trece mai târziu. Acest lucru se simte deja în apelurile primite de Serviciul de Ambulanță Județean. 

Oamenii sună pentru testare, dar și pentru a fi duși la spital. Din păcate, au reapărut cazurile celor care stau mult acasă înainte de a cere ajutor. 

O tânără în vârstă de 38 de ani a fost preluată în stare gravă, după ce s-a tratat acasă, singură, fără să ceară sfatului unui medic. Le-a ascuns ambulanțierilor că și-a făcut un test rapid și știa că are COVID. A mărturisit abia la spital, unde a ajuns cu probleme de respirație și a fost conectată la oxigen.

„Avem solicitări și de la persoane vaccinate care au luat boala. Dar deja nu mai vorbim despre faptul că nu pot lua virusul. Este clar faptul că vaccinul reacționează diferit. Cel mai important lucru acum este timpul: să nu fie pierdut de cei cu simptome grave! Cu cât ascund și stau mai mult acasă, cu atât își fac rău. Avem oameni care sună ca să îi testăm, dar au simptome ușoare și ne spun că starea lor este bună. Pe ei îi mai putem lăsa. Trimitem echipajele care intră în tură după ora 20.00, ca să facem față apelurilor de peste zi. Dar cei care se simt rău trebuie să spună asta”, afirmă Luminița Paul, directorul Serviciului de Ambulanță Județean Argeș. Pentru a se proteja de o eventuală infecție cu tulpina Delta, o parte din personalul de la Ambulanță s-a vaccinat deja și cu a treia doză. 

 

„Vă rog, să ajutăm puțin sistemul sanitar!”

 

Într-un mesaj public, subprefectul de Argeș, cu atribuții de prefect, Lucian Ionescu, i-a rugat pe oameni să poarte masca și în exterior, chiar dacă nu există o obligativitate în acest sens. Fie că merg să ia copiii de la școală, la cumpărături în piețe, la bancomate sau în orice stații de autobuz, argeșenii sunt sfătuiți să folosească măștile. 

„Am să vă spun câteva lucruri care îmi vor aduce un val de critici. Dar nu este o problemă. Mi le asum, pentru că sarcina mea nu este să fiu popular, ci să găsim soluții să ținem incidența cât mai jos pentru a păstra școlile deschise, să găsim soluții pentru crearea de paturi ATI, să trecem cu bine peste acest val 4. Când ieșim în oraș avem masca în buzunar pentru că intrăm în magazine sau în diverse locații. Nu este greu să o folosim și să păstrăm o mică distanță în locurile aglomerate. Nu trebuie să ne înghesuim, mai ales în aceste momente. Argeșul a intrat în valul 4 mai târziu decât alte județe și este foarte probabil să iasă din acest val cu întârziere”, a spus Lucian Ionescu. Subprefectul a făcut, totodată, și un apel la vaccinare. 

 

De la începutul acestei săptămâni, în Argeș se observă o creșterea a numărului persoanelor care vor să se vaccineze. În special oameni în vârstă, care abia acum vin pentru prima doză.

×
Subiecte în articol: Covid-19 Delta COVID-19