x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Serviciul militar obligatoriu ar putea fi reintrodus. Avertismentul generalului Virgil Bălăceanu

Serviciul militar obligatoriu ar putea fi reintrodus. Avertismentul generalului Virgil Bălăceanu

de Redacția Jurnalul    |    12 Oct 2023   •   11:00
Serviciul militar obligatoriu ar putea fi reintrodus. Avertismentul generalului Virgil Bălăceanu

România ar putea fi forțată să reintroducă stagiul militar obligatoriu.

”Noi avem patru județe pe an în care rezerviștii, cei care au făcut serviciul militar obligatoriu până în 2007 și ale căror vârste sunt între 35 și 55 de ani, pot fi convocați, o singură zi, odată la 10 ani.

Ce înseamnă un asemenea lucru legat de pregătirea rezervei? Rezerva este folosită, Ucraina nu rezista dacă nu mobiliza peste 500.000 de rezerviști, iar în Israel au fost mobilizați peste 300.000 de rezerviști. Noi nu vorbim de sute de mii, dar avem nevoie de zeci de mii de rezerviști într-o rezervă care este îmbătrânită și neinstruită”, a explicat generalul Virgil Bălăceanu, fost reprezentant al Comandamentului NATO, la Antena 3 CNN

România trebuie să-și refacă rezerva armată. 

”Varianta pe care se merge, dar nu s-a ajuns încă la un rezultat mulțumitor, este aceea de refacere a rezervei armatei României pe principiile voluntariatului. Avem o lege care se aplică, dar nu cu mult succes, este legea statutului rezervistului voluntar.

Să sperăm că Statul Major al Apărării va găsi modalitatea prin care toți cei care au fost selecționați ca rezerviști voluntari și din comunicatul de presă rezultă cam 1700, să fie încadrați în structurile noastre, astfel încât numărul de rezerviști voluntari să crească de la sub 2000 la peste 3000.

Dar să vedem dacă Statul Major al Apărării găsește această soluție. Sunt încrezător că o va găsi. Mai departe, să sprijinim ideea rezervei voluntare.

Așteptăm ca și politicienii să devină cu mândrie rezerviști voluntari, pentru că este primul act al patriotismului fiecărui parlamentar, iar vârsta este foarte permisibilă, până la 55 de ani, cu și fără pregătire militară”, a mai spus generalul.

El a subliniat faptul că, dacă acest lucru nu se va întâmpla, România ar putea ajunge, din nou, să reintroducă serviciul militar obligatoriu. 

Armată

×