x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social SIUI, din nou în comă! Medicii, exasperați de „prostia artificială” furnizată de CNAS

SIUI, din nou în comă! Medicii, exasperați de „prostia artificială” furnizată de CNAS

de Monica Cosac    |    13 Feb 2025   •   08:00
SIUI, din nou în comă! Medicii, exasperați de „prostia artificială” furnizată de CNAS

În plin sezon al virozelor și gripei, când pacienții stau buluc pe la ușile cabinetelor medicale, platforma informatică a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) a intrat, din nou, în comă profundă.

Organizații ale medicilor de familie și medicilor specialiști spun că, după mai multe săptămâni în care SIUI-ul a început să meargă tot mai greu, în luna februarie „a ajuns la rate de erori de până la 100% pe anumite intervale orare din timpul zilei”.

Pe lângă faptul că doctorii au ajuns să se ocupe, în timpul consultațiilor, mai mult de bucățile de plastic decât de bolnavii din fața lor și sunt nevoiți să facă nopți albe pentru a valida rețete și alte documente care „n-au mers” ziua, ulterior riscă să fie puși să și plătească „pentru orice eroare apărută din cauza nefunctionalității SIUI”. 

„Sistemul informatic introdus în domeniul Sănătăţii a avut probleme tehnice încă de la început, paralizând activitatea medicilor. Vinerea trecută, sistemul de Sănătate din România s-a blocat din nou, din cauza serverului de citire a cardurilor, nefuncţional pentru cinci ore, timp în care pacienţii nu au primit nici tratamente, nici reţete. CNAS a anunţat că „a apărut o defecţiune (..), dar acest lucru nu trebuie să blocheze accesul pacienţilor la servicii medicale sau să îl îngreuneze”. Povestea s-a repetat, însă, şi luni, şi marţi. Culmea ghinionului, de această dată „din cauza fluctuaţiilor de tensiune»”, semnala Jurnalul, însă nu zilele sau săptămânile trecute, ci în urmă cu 10 ani, după ce mai mulți medici de familie s-au plâns că, din cauza blocajelor repetate ale platformei informatice a CNAS, au zeci de consultații nedecontate, în fiecare lună, iar pacienții lor au rămas fără medicamente pentru că nu le-au putut da rețetele.

Un deceniu mai târziu - și 10 miniștri ai Sănătății, plus vreo trei interimari – doctorii reclamă aceleași probleme cu sistemul informatic. 

„CNAS nu face decât să umilească medicii și pacienții din România”

„De ani de zile auzim că «se va repara», «se va face», «se va planifica», «se va schimba». Până atunci, CNAS nu face decât să umilească medicii și pacienții din România”, spun reprezentanții Patronatului Medicilor de Familie Cluj, subliniind că sistemul informatic dă tot mai multe erori, iar în ultimele săptămâni nici nu mai dă semne că și-ar reveni. 

Asta în ciuda faptului că CNAS a anunțat, săptămâna trecută, că „Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate (PIAS) va fi indisponibilă, în vederea efectuării unor lucrări de mentenanţă”, doar vineri, 7 februarie 2025, între orele 18:00 – 21:00. 

„SIUI-ul, sistemul informatic al CNAS, a început să meargă tot mai greu în ultimele săptămâni, iar de la 1 februarie a mers așa de prost, încât CNAS a fost nevoită să recunoască oficial că sistemul este offline. Sistemul a ajuns la rate de erori de până la 100% pe anumite intervale orare din timpul zilei”, au transmis medicii de familie din Cluj marți seară. Același lucru a fost semnalat, însă, și de alți medici din toată țara, pe rețelele sociale.

Bolnavii, puși pe drumuri pentru adeverințe

Reprezentanții doctorilor atrag atenția că, deși nu este o problemă nouă, incapacitatea autorităților din domeniul sanitar de a pune la dispoziția furnizorilor de servicii medicale un sistem informatic funcțional are multiple efecte negative în sistemul de sănătate și nimeni nu răspunde „pentru prejudiciile aduse medicilor, pacienților și farmaciștilor”.

În primul rând, doctorii nu pot verifica în platforma CNAS dacă un pacient e asigurat sau nu, mai ales în cazul celor care au devenit asigurați de curând, și nici dacă pacientul are sau nu card de sănătate emis (în cazul în care se prezintă la cabinet fără card). 

În ambele situații, oameni bolnavi sunt puși pe drumuri pentru a primi o adeverință care să ateste starea de asigurat sau o dovadă a faptului că nu au card de sănătate emis, însă și angajații Caselor de Asigurări de Sănătate „folosesc același sistem informatic nefuncțional”.

De asemenea, spun medicii de familie:

- nu se pot genera serii și numere noi de rețete electronice, blocând astfel o mare parte din activitatea cabinetelor;

- nu se pot elibera rețete electronice online (ceea ce înseamnă că, în cazul rețetelor pe 60 sau 90 de zile, medicamentele nu pot fi eliberate fracționat din farmacie pe câte 30 de zile, ci trebuie cumpărate toate odată); 

- nu se pot valida serviciile medicale efectuate;

- nu se pot trimite raportările aferente activității lunii ianuarie, nu se pot descărca deconturile, nu se pot trimite facturile;

- nu se pot debloca / activa cardurile de sănătate și, astfel, nu se pot acorda servicii medicale.

În ciuda faptului că CNAS a legiferat funcționarea offline a sistemului informatic, doar unele filtre de validare se ridică în aceste perioade, precizează reprezentanții doctorilor: „În rest, fiecare pion din sistem să se descurce cum poate”. 

O situație anormală care se perpetuează de ani buni

„Considerăm anormală situația care se perpetuează de ani de zile, în care, din cauza incapacității CNAS de a pune la dispoziție un sistem informatic funcțional, medicii sunt nevoiți să:

- valideze noaptea serviciile medicale efectuate în timpul zilei;

- valideze noaptea rețetele electronice prescrise în timpul zilei;

- trimită noaptea pe serverul CAS raportări, să descarce deconturi, să trimită factura;

- refuze acordarea serviciilor medicale atunci când nu pot verifica starea de asigurat;

- refuze acordarea serviciilor medicale atunci când nu pot verifica dacă pacientul are sau nu card de sănătate”, punctează Patronatul Medicilor de Familie Cluj.

Mai multe organizații ale medicilor cer „măsuri urgente”

De asemenea, medicii specialiști din ambulator cer CNAS să ia măsuri urgente pentru funcționarea platformei informatice. 

Asociația Profesională a Medicilor de Ambulator (APMA) și Patronatul Medicilor Specialişti cu Practică Independentă au transmis că aceasta situație blochează validarea serviciilor medicale, eliberarea rețetelor compensate și gratuite, emiterea și validarea concediilor medicale și efectuarea investigațiilor.

„Solicităm autorităţilor competente să ia măsuri urgente pentru remedierea problemei şi să ofere soluţii alternative pentru a asigura continuitatea actului medical fără penalizări pentru furnizorii de servicii medicale şi pacienţi”, cere Patronatul Medicilor Specialişti cu Practică Independentă. 

Medicii fac apel și la pacienţi să se prezinte cu documentele necesare (card de sănătate, reţete anterioare, adeverinţe de asigurat etc.) dacă au nevoie de servicii medicale.  

„SIUI funcționează suboptimal de ani de zile, cu perioade lungi în care a fost offline și cu grade mari de erori”, precizează medicii.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×