A crescut de cinci ori consumul de oxigen în spitale, nu se mai găsesc prize de oxigen și nici muncitorii care să le monteze în unitățile COVID. Este realitatea de care se lovesc cei care încearcă să extindă capacitatea pe partea de linii de oxigen în unitățile medicale pline acum de bolnavi în stare gravă. În fața unei situații cu care nu s-au mai confruntat, reprezentanții spitalelor spun că sistemul are acum două mari probleme: lipsa personalului și a oxigenului.
Spitalul Municipal din Câmpulung Muscel este cel mai mare dintre unitățile COVID din județul Argeș. Medicii de aici sunt alarmați de faptul că, acum, ajung în îngrijirea lor numai cazuri grave. Oameni care au nevoie de ajutor pentru a putea respira. În această situație, prizele de oxigen au devenit una dintre cele mai importante dotări. Înainte de pandemia de coronavirus, tot spitalul avea 29 de astfel de prize, dintre care 14 se aflau în Secția de Terapie Intensivă. Acum, numărul acestora aproape că s-a triplat. În ultima perioadă, au fost montate încă 18 prize pentru oxigen în Secția de Boli Infecțioase, 7 la Psihiatrie și alte 26 de prize în diferite saloane ale Spitalului Municipal.
Muncitorii trebuie să lucreze echipați
„Săptămâna aceasta ar fi trebuit să mai montăm 30, dar nu au venit prizele. Sunt probleme peste tot, se lucrează în același timp în mai multe spitale, iar echipamentele nu se mai găsesc. Aceste prize sunt noi. Muncitorii care le montează trebuie să intre echipați în saloane. Este foarte greu să facem acest lucru acum, pentru că trebuie lucrat cu bolnavii în spital și este periculos. Avem o echipă care a acceptat. Lucrează la un alt spital din țară și vine și la noi câteva zile pe săptămână. Sper ca săptămâna viitoare să avem prizele. Mai există și buteliile, dar nu mi se par o soluție bună. Gândiți-vă ce înseamnă o butelie de 50 de litri de cărat, de dus în saloane și se termină într-o zi”, spune medicul Mădălin Iordache aflat acum la conducerea Spitalului Municipal Câmpulung Muscel.
Medicamentele, tot mai greu de găsit
Spitalul lucrează în prezent cu numai trei medici infecționiști. Unul dintre ei chiar are alte probleme medicale, dar vine în continuare să își ajute colegii. Medicii și asistentele spun că sunt obosiți și tracasați. Toți pacienții care ajung vin la spital, indiferent că sunt doar suspecți sau persoane confirmate, ajung cu insuficiență respiratorie, avertizează medicii, iar medicamentele pentru tratarea acestor bolnavi sunt din ce în ce mai greu de procurat.
Depășiți de numărul foarte mare de bolnavi în stare gravă, doctorii spun că nu mai au cum să țină legătura și cu familiile îngrijorate ale pacienților. „Am vrea să oferim și relații despre bolnavi, dar este absolut imposibil ca medicul să vorbească cu aparținătorii a peste 50 de pacienți”, mai spune medicul argeșean.
„Nu mai avem anticoagulant și am reziliat contractul cu furnizorul, pentru că nu ne mai dădea, și am încheiat altul. Și cortizon... mai avem ceva pe stoc, dar tot greu se aduce.
Dr. Mădălin Iordache, director Spitalul Municipal Câmpulung Muscel
Medicii spun că pacienții în vârstă sunt foarte afectați de ruperea de familie. Sunt triști și, pentru foarte mulți dintre ei, este o tragedie că nu își pot vedea sau auzi copiii.
Autorizări de urgență pentru oxigen
În prezent, sunt foarte multe spitale din țară care se confruntă cu probleme legate de instalațiile de oxigen, în contextul numărului-record de pacienți cu forme grave ale bolii care au nevoie de internare pe secțiile ATI. Agenția Națională a Medicamentului a anunțat, ieri, că evaluează în regim de urgență cererile de autorizare: „Pentru a răspunde nevoii crescute de oxigen medicinal 93%, necesar pacienților internați care suferă de COVID-19, informăm părțile interesate că acestea pot depune cereri de autorizare prin procedura națională, conform reglementărilor în vigoare, pentru oxigen medicinal 93% și vor fi evaluate în regim de urgență”.