x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Solicitare. Îngrijirea incurabililor ar trebui standardizată

Solicitare. Îngrijirea incurabililor ar trebui standardizată

de Dan Radu    |    20 Mai 2016   •   09:40
Solicitare. Îngrijirea incurabililor ar trebui standardizată

Sectorul îngrijirilor paliative (dedicate uşurării suferinţei pacienţilor cu boli cronice, incurabile) are nevoie de standarde de calitate definite clar, susţine fundaţia Hospice Casa Speranţei. Aceştia atrag atenţia că organizaţiile private care oferă astfel de îngrijiri nu sunt bine reglementate şi propun ca de anul viitor, procedurile folosite în îngrijirile paliative să fie omologate de Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS).

Fundaţia, care oferă astfel de servicii în România din 1992, a elaborat un set de reguli de lucru pe care le va oferi drept model către ANMCS în vederea acreditării furnizorilor de servicii paliative. Mălina Dumitrescu, director de programe în cadrul fundaţiei, spune că pricipalul criteriu care de care ar trebui să se ţină cont în astfel de intervenţii este prezenţa unei echipe multidisciplinare. "Standardele minime ar trebui să asigure prezenţa unui medic cu atestat în paliaţie. În cazul unui pacient incurabil, starea de sănătate se poate schimba repede într-un timp scurt, deci medicul trebuie să ştie să schimbe tipul de tratament pentru fiecare fază. De asemenea, cel mai bun mod de intervenţie este cu o echipă multidisciplinară care să aibă şi un asistent social, un psiholog, chiar şi un cleric", spune Mălina Dumitrescu. Aceasta adaugă că ar trebui stabilite proceduri clare şi în cazul furnizorilor de servicii de paliaţie la domiciliu, nu doar în cazul spitalelor. Contactat de Jurnalul Naţional, preşedintele ANMCS, Vasile Cepoi, a declarat că aceste acreditări ar putea fi date începând cu 2018. "Ne aflăm în etapa în care elaborăm standardele de acreditare pentru serviciile medicale din ambulatoriu, după care vom forma evaluatori specializaţi pentru aceste servicii. Din ianuarie 2018 vom demara procesul de acreditare pentru serviciile medicale din ambulatoriu", a declarat Vasile Cepoi.

 

Activităţile de relaxare fac parte din programul unui serviciu complex de paliaţie, menit să ajute pacienţii cu boli cronice

×