x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Stagiul militar obligatoriu ar putea fi reintrodus

Stagiul militar obligatoriu ar putea fi reintrodus

08 Aug 2018   •   09:53
Stagiul militar obligatoriu ar putea fi reintrodus
Sursa foto: Marin Raica/Intact Images

Ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor, susţine că la nivelul ministerului s-a discutat de nenumărate ori despre reintroducerea stadiului militar obligatoriu, care în prezent, după spusele acestuia, nu este desfiinţat ci doar suspendat.

“Stagiul militar în România este suspendat, nu anulat. Este o discuţie care apare tot mai des, sunt câteva state care au stagiul militar obligatoriu. Am vorbit de multe ori despre lucrul acesta, dar există o analiză pragmatică faţă de acest subiect. Deocamdată, nu am dus în Guvern această iniţiativă şi nici nu cred că putem discuta curând. De-asta căutăm alternative, de-asta avem şi legea rezervistului voluntar”, a declarat Mihai Fifor, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă pentru prezentarea raportului de bilanţ pentru primele şase luni de mandat.

Stagiul militar obligatoriu a fost eliminat în România în 2007, dar în ultimii ani au existat discuţii în mai multe ţări membre UE şi NATO pentru reintroducerea acestuia, precum Franţa sau Germania. În Suedia, stagiul militar obligatoriu a fost reintrodus anul trecut.

Serviciul militar a devenit obligatoriu doar în trei cazuri: de război, de mobilizare şi pe timpul stării de asediu. Conform legii, cetăţenii români se vor prezenta la centrele militare numai pentru luarea în evidenţă.

×