Ignorarea pietonului după ridicarea stării de urgență, în contextul pandemiei, înseamnă a-l expune la și mai multe riscuri, e de părere Edmond Niculuşcă, preşedintele Asociației Române pentru Cultură, Educație și Normalitate (ARCEN). Asociaţia a înaintat bucureştenilor, spre dezbatere, şi autorităţilor locale, spre evaluare, o propunere de lărgire a spaţiilor de recreere în Capitală.
Proiectul-pilot „Străzi deschise”, iniţiat de ARCEN, are în vedere pietonalizarea, în fiecare weekend, a străzilor din apropierea parcurilor și a grădinilor publice. Într-o primă instanţă, proiectul vizează extinderea Grădinilor Icoanei și Ioanid, începând cu data de 6 iunie 2020, prin pietonalizarea străzilor din proximitate. Se va experimenta apoi şi lărgirea integrată a spaţiilor de recreere.
Pericol de îmbulzeală
În curând, pietonii se vor înghesui iar pe trotuare şi vor merge cot la cot fără niciun fel de distanţare fizică. Se vor crea aglomeraţiile obişnuite în staţiile de autobuz, pe refugiile de tramvai, în apropierea teraselor, când acestea din urmă se vor deschide.
„În prezent, Bucureștiul are doar 3 metri pătraţi de parcuri și grădini publice pentru fiecare locuitor, fără a se lua calcul rezidenții neoficiali, adică mai puțin de jumătate din norma europeană”, susţine Niculuşcă. „Crearea condițiilor de recreere în spațiile deschise, prin păstrarea distanțării fizice, este fundamentală pentru sănătatea fizică și psihică a locuitorilor orașului”.
Weekend pentru relaxare
„Într-o primă etapă, propunem extinderea spațiului celor două grădini publice Icoanei și Ioanid, care însumează doar 20.000 de metri pătraţi”, se specifică în proiectul ARCEN. „Prin devierea fluxului de circulație a cinci străzi din proximitate și pietonalizarea parțială sau totală a altor șaisprezece, spațiul de recreere se triplează, ajungând la un total de 60.000 de metri pătraţi”.
Pietonalizarea străzilor se va face prin intermediul conurilor de trafic, pentru a permite accesul rezidenților și vehiculelor aparținând serviciilor de urgență. „Închiderea străzilor va permite staționarea și parcarea autoturismelor rezidenților, dar va impune reducerea vitezei de deplasare la 20 km/oră pe segmentele pietonalizate, în zilele de vineri ora 18.30 până duminică la ora 21.00, pe durata măsurilor de distanțare fizică”, se mai arată în planul ARCEN.
Cei de la ARCEN au înaintat propunerea „Străzi deschise” Primăriei Municipiului București, Primăriei Sectorului 1 și Primăriei Sectorului 2. În paralel, vor iniţia dialoguri cu grupuri civice, organizaţii şi specialiști, pentru perfecționarea și replicarea modelului în toată Capitala.