x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Țara în care o expertiză se naște mai greu decât un copil

Țara în care o expertiză se naște mai greu decât un copil

de Mariana Zaharia    |    22 Dec 2020   •   12:06
Țara în care o expertiză se naște mai greu decât un copil

Un an de așteptat răspunsuri și încercări de a găsi explicații pentru pierderea fiicei. Prin asta trece o familie din Brăila. Ana Maria Păduraru s-a stins la doar 19 ani, după ce a adus pe lume o fetiță. Nu a apucat să fie mamă nici măcar o lună.

Pe 15 octombrie 2019, tânăra a născut la Spitalul Județean Brăila, iar după câteva zile medicii i-au spus că starea ei este bună și au externat-o. Ca recomandare, i-au cerut să revină după o săptămână pentru extragerea unor fire. Nașterea a fost pe cale naturală, dar tânăra mamă a făcut hemoragie și a fost nevoie ca medicul să o chiureteze. Ulterior, familia a aflat de la legiști și că o parte din placentă nu ar fi fost eliminată.

Două diagnostice în două zile

Femeia a început să se simtă rău în luna noiembrie, însă a fost plimbată de la un medic la altul. Și nu doar că a primit diagnostice diferite, dar a fost și trimisă să se trateze acasă. „În noiembrie s-a simțit rău, o durea spatele și durerea ajungea și la piciorul stâng. A fost diagnosticată cu discopatie lombară și trimisă acasă cu o recomandare de tratament, fără să i se fi făcut investigații suplimentare. Asta după ce se prezentase la Unitatea de Primiri Urgențe, la Brăila. A doua zi, s-a dus iar la spital. Se simțea și mai rău. A fost ținută 3 sau 4 ore fără diagnostic și pe la prânz i s-a spus că este suspectă de infecție cu meningococ, dar că nu sunt locuri la spitalele de Boli Infecțioase. Au dus-o direct la Terapie Intensivă. De atunci, nu am mai văzut-o. A doua zi, mama ei a primit un telefon care anunța decesul. Cauza, embolie pulmonară”, a povestit tatăl victimei, în plângerea făcută către Direcția de Sănătate Publică (DSP) Brăila. A trecut mai bine un an de atunci, așa că Judecătoria Brăila a fost sesizată pentru tergiversare.

Plângerea vizează IML Iași

În dosarul deschis pentru o faptă de ucidere din culpă se așteaptă o expertiză de la Institutul de Medicină Legală (IML) Iași, de mai bine de 9 luni.

„În cadrul dosarului penal a fost dispusă o expertiză medico-legală. Procurorii au cerut-o încă din luna martie a acestui an, dar reprezentanții IML Iași, cei responsabili cu această analiză, spun că mai așteaptă rezultatele unor teste histopatologice. Considerăm că a trecut destul de mult timp, așa că cerem instanței să stabilească un termen la care să fie gata expertiza. Din păcate, astfel de solicitări către instanțe sunt întâlnite des, din cauza modului de lucru al serviciilor de medicină legală”, spune avocatul Ioana Culachi. Fetița adusă pe lume de către tânăra care nu a apucat să se bucure de ea a rămas în grija tatălui și a bunicilor.

Legiștii le-au spus părinților că, la naștere, placenta nu a fost eliminată în totalitate, iar medicii nu și-ar fi dat seama.

×
Subiecte în articol: Ana Maria Păduraru