x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Ţară, ţară, vrem muncitori! Din Vietnam

Ţară, ţară, vrem muncitori! Din Vietnam

16 Apr 2019   •   19:30
Ţară, ţară, vrem muncitori! Din Vietnam

Aproximativ 500 de muncitori vietnamezi lucrează acum în România şi există discuţii să fie aduşi mai mulţi, însă procesul birocratic din ţara noastră întârzie cu două-trei luni venirea lor, a declarat Mihai Daraban, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), în cadrul unui forum de afaceri România-Vietnam, la care a participat şi premierul ţării asiatice. Anterior, în cadrul unor declaraţii comune cu primul-ministru al României, Viorica Dăncilă, acesta a afirmat că Vietnam şi România au relaţii de prietenie şi de cooperare tradiţională de şapte decenii. 

„Schimburile comerciale ale României cu Vietnamul sunt sub aşteptări, pentru că suntem totuşi o economie bazată pe industrie în mod special, industrie care fabrică componente pentru echipamente finale, care sunt, de multe ori, sub alte branduri. Într-o statistică directă, avem 185 de milioane de euro anul trecut şi un schimb modest în servicii de 16 milioane. Bineînţeles, balanţa este în favoarea Vietnamului, pentru că 70% din importurile pe care le avem din Vietnam sunt în general electronice şi electrocasnice, a se vedea Black Friday în România”, a spus Daraban. 
 

„Foarte mulţi sunt pe import-export, în construcţii, pentru că nevoia noastră de forţă de muncă nu o ştim doar noi, ci şi alte ţări. Sunt şi 500 de lucrători vietnamezi în România, sunt 160 doar în şantierul naval Constanţa. Vietnam a devenit şi atracţie pentru forţa de muncă, sunt societăţi româneşti implicate în adusul de forţă de muncă din Vietnam”, a declarat oficialul CCIR. 

Potrivit acestuia, există discuţii pentru a fi aduşi în România mai mulţi muncitori din Vietnam. 

Prima vizită din 1977 încoace

„Cred că mai trebuie să îmbunătăţim birocraţia de la imigrări, care încă lasă de dorit, adică multitudinea de documente care trebuie întocmită de către angajatori. Vorbim de două-trei luni întârziere numai din cauza acestei birocraţii. Şi autorităţile noastre trebuie să înţeleagă că aceşti oameni nu vor să rămână în ţară, ci strict pe un contract foarte clar stabilit, pe o durată limitată de timp, dau tot ce pot ca să ducă bani la familiile lor şi atât. Deci nu au de gând să facă nici turism, nici excursii, zilele libere mai puţin, bineînţeles că noi le dăm”, a mai arătat Daraban. Vizita lui Nguyen Xuan Phuc a fost prima a unui premier vietnamez în România din 1977 încoace.

 




 

×
Subiecte în articol: muncitori Vietnam