x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Tatuajele cresc riscul de cancer

Tatuajele cresc riscul de cancer

de Monica Cosac    |    29 Mai 2024   •   06:40
Tatuajele cresc riscul de cancer

​​​​​​​Tatuajele, o formă de artă corporală și de exprimare a personalității, au devenit tot mai populare în Europa, în ultimii ani, chiar dacă efectele pe termen lung ale acestora asupra sănătății nu prea au fost cercetate până acum. În primul studiu mare de acest gen, oamenii de știință suedezi au constatat că tatuajele, indiferent de mărimea lor, cresc riscul de limfom malign cu aproximativ 20%. Cerneala pentru tatuaje conține adesea substanțe cancerigene și, atunci când este injectată în piele, declanșează un răspuns imunologic de tip inflamator, care favorizează dezvoltarea bolilor maligne.

Așa cum precizează un grup de oameni de știință de la Universitatea Lund (Suedia), cunoștințele cu privire la efectele pe termen lung ale tatuajelor asupra sănătății sunt în prezent puține, deoarece nu există prea multe cercetări în acest domeniu, iar atunci când s-au mai făcut au fost prea mici pentru a fi luate în calcul. 

Primul studiu epidemiologic care a investigat această asociere

„Am căutat pe PubMed cu termenii de căutare limfom (toate câmpurile) și tatuaj (toate câmpurile), publicații de la începutul bazei de date până la 20 octombrie 2023. Am identificat un singur studiu care a abordat tatuajele ca factor de risc pentru limfom, dar a fost insuficient din cauza numărului mic de participanți tatuați”, spun oamenii de știință suedezi care au publicat, recent, rezultatele primului mare studiu privind legătura dintre tatuaje și cancerul limfatic. 

„Din cunoștințele noastre, acesta este primul studiu epidemiologic care investighează asocierea dintre expunerea la tatuaje și limfomul malign general, precum și subtipurile de limfom, folosind un design de control al cazurilor bazat pe populație și o dimensiune mare a eșantionului”, precizează autorii. 

Studiul a inclus, în total, 11.905 persoane, iar dintre acestea, 2.938 de pacienți au avut limfom când aveau între 20 și 60 de ani.

„Am identificat persoanele diagnosticate cu limfom prin intermediul registrelor populației. Aceste persoane au fost apoi comparate cu un grup de control de același sex și vârstă, dar fără limfom. Participanții la studiu au răspuns la un chestionar despre factorii legați de stilul de viață pentru a determina dacă aveau sau nu tatuaje”, explică Christel Nielsen, cercetătoarea de la Universitatea Lund care a condus studiul.

Doar un număr de 1.398 de pacienți au răspuns la chestionar, în timp ce numărul participanților din grupul de control a fost mult mai mare (4.193). În grupul cu limfom, 21% erau tatuați (289 de persoane), în timp ce 18% erau tatuați în grupul de control fără diagnostic de limfom (735 de persoane).

„După ce am luat în considerare alți factori relevanți, cum ar fi fumatul și vârsta, am constatat că riscul de a dezvolta limfom a fost cu 21% mai mare în rândul celor care erau tatuați. Este important de reținut că limfomul este o boală rară și că rezultatele noastre se aplică la nivel de grup. Rezultatele trebuie acum să fie verificate și investigate în continuare în alte studii, iar astfel de cercetări sunt în curs de desfășurare”, au precizat autorii studiului, citați într-un comunicat al Universității Lund.

Aceleași rezultate, indiferent de dimensiunea tatuajului

Grupul de cercetare condus de Christel Nielsen a luat în calcul, încă de la începutul studiului, ipoteza potrivit căreia dimensiunea tatuajului ar influența riscul de limfom. Mai exact, oamenii de știință au crezut că un tatuaj pe tot corpul ar putea fi asociat cu un risc mai mare de cancer în comparație cu un tatuaj mai mic. În mod surprinzător, studiul a dezvăluit că suprafața corporală tatuată nu a contat.

„Nu știm încă de ce a fost așa. Se poate doar specula că un tatuaj, indiferent de mărime, declanșează o inflamație de grad scăzut în organism, care, la rândul său, poate declanșa cancerul. Imaginea este, așadar, mai complexă decât am crezut inițial”, au precizat autorii cercetării care a fost publicată, recent, în eClinicalMedicine. 

Potrivit acestora, chiar dacă a fost un studiu de mari dimensiuni, acesta nu a făcut decât „să zgârie suprafața efectelor pe termen lung ale tatuajelor asupra sănătății”.

Majoritatea oamenilor își fac primul tatuaj la o vârstă fragedă, ceea ce înseamnă că sunt expuși la cerneală pentru tatuaj pentru o mare parte a vieții lor.

„Știm deja că, atunci când cerneala de tatuaj este injectată în piele, organismul interpretează acest lucru ca pe ceva străin care nu ar trebui să fie acolo, iar sistemul imunitar este activat. O mare parte din cerneală este transportată departe de piele, către ganglionii limfatici, unde se depune”, explică Christel Nielsen, autoarea principală a studiului.

„Este bine să știi că tatuajele îți pot afecta sănătatea și că ar trebui să apelezi la furnizorul tău de asistență medicală dacă te confrunți cu simptome despre care crezi că ar putea fi legate de tatuajul tău”, recomandă Nielsen.

Grupul de cercetare va continua acum cu studii pentru a stabili dacă există vreo asociere între tatuaje și alte tipuri de cancer. De asemenea, ei vor să facă cercetări suplimentare asupra altor boli inflamatorii pentru a vedea dacă există o legătură cu tatuajele.

În ultimii ani, tatuajele au devenit foarte comune și în România, ajungându-se în prezent să fie folosite nu doar pentru a marca un eveniment important din viața celor care se tatuează, ci și în unele campanii de marketing. Vara trecută, spre exemplu, circa 500 de tineri și-au tatuat pe corp textul „Bonțida Fever”, în urma unei provocări lansate de organizatorii Electric Castle, ca dovadă că sunt „fani adevărați” și pentru a primi un abonament pe viață la festival. 

Minorii din România, interzis la tatuare

Începând din această lună, au intrat în vigoare noile norme de igienă, stabilite de Ministerul Sănătății pentru saloanele de înfrumusețare și îngrijire și pentru saloanele de tatuaj, piercing și implantare dermală. Potrivit acestora, saloanele specializate nu mai au dreptul să facă proceduri de tatuare cosmetică şi artistică persoanelor sub 18 ani, nici dacă vin de mână cu părinții. 

Până acum, minorii cu vârste între 16 și 18 ani se puteau tatua, dacă erau însoțiți de părinți, tutori sau curatori, iar aceștia semnau o declarație pe propria răspundere din care să rezulte că sunt de acord cu efectuarea procedurii la minor.

 

×