Un milion de români care nu şi-au recuperat încă taxa de poluare a autovehiculelor plătită în perioada 2007-2013 pot acum să obţină banii de la stat, plus dobânzile aferente, printr-o cerere depusă la ANAF. Guvernul se angajează să restituie toate sumele în cinci ani.
Procedura prin care proprietarii de maşini pot cere restituirea integrală a vechii taxe auto, fără a deschide o acţiune în instanţă, a fost publicată în Monitorul Oficial. Cei care au de recuperat taxa vor putea face o cerere la ANAF, urmând să li se restituie suma integral, plus dobânzile aferente. Ministrul Mediului, Cristiana Paşca-Palmer, a anunţat ieri că cele aproximativ trei miliarde de lei, încasate ilegal prin această taxă, vor fi restituite în tranşe anuale de câte 590 de lei. "Vestea bună este că de astăzi populaţia îşi poate recupera sumele plătite printr-o simplă cerere de restituire, depusă la unităţile teritoriale ANAF, de care aparţin. Cererea de restituire trebuie să fie însoţită de un dosar care să conţină documentul care atestă plata taxei şi copia cărţii de identitate a vehiculului şi a certificatului de înmatriculare. Solicitantul va afla, în maximum 55 de zile, data la care îşi poate încasa suma pe care statul român i-o datorează”, a spus ministrul Mediului. Taxa va fi restituită doar dacă persoana care a plătit-o încă deţine automobilul în cauză. Dacă automobilul a fost vândut, între timp, păgubaşul va trebui să îşi recupereze banii în instanţă, potrivit preşedintelui ANAF.
Sumele vor fi restituite cu dobânzile aferente din ziua plăţii taxei până în ziua restituirii integrale, actualizate cu indicele preţului de consum