Zeci de ingineri, medici, manageri, studenţi... asta înseamnă echipa VentilaTM (se citeşte „Ventilate Me” - „Ventilează-mă”), formată în Timişoara şi extinsă la nivel naţional. O echipă multidisciplinară, alcătuită din voluntari care, în bună parte, n-au apucat să se cunoască direct, dar care îşi conjugă efortul pentru un ţel comun: acela de a obţine un ventilator mecanic ce va fi distribuit gratis spitalelor, pentru bolnavii COVID-19.
VentilaTM înseamnă doi coordonatori: Călin Brandabur, specialist pe partea tehnică şi imprimante 3D, şi Radu Ticiu, omul de legătură cu persoanele, organizaţiile, instituţiile care s-au alăturat cauzei: aceea de a proiecta, produce prin imprimare 3D, testa şi distribui ventilatoare mecanice. Ticiu, absolvent de Medicină şi pasionat de electronică, şi-a dedicat ultimii 15 ani educaţiei nonformale şi gratuite în domeniul programării. Aşa a cunoscut o mulţime de oameni deschişi şi dornici să activeze în zona comunitară. Radu li s-a adresat fără rezerve, când pandemia a început să facă primele victime în România: „No, ne apucăm şi noi de treabă?”.
Fiecare contribuie
Grupul a început să lucreze efectiv în urmă cu vreo două săptămâni. E alcătuit şi din cunoscuţi de-ai coordonatorilor, dar şi din persoane întâlnite în mediul online. „Avem vreo 80-90 de oameni care s-au înscris în baza noastră de date, sunt până-n 30 care lucrează la proiecte colaterale mai mici – la elaborarea vizierelor, la crearea măştilor cu capacitate mare de filtrare sau a căştilor cu presiune pozitivă pentru medici. Apoi, mai sunt vreo 15-20 în echipa centrală, care trag din greu pentru obţinerea ventilatorului”, spune Radu Ticiu. „Fiecare contribuie cât poate. Nucleul dur e alcătuit din oamenii lui Călin Brandabur, de la Symme 3D – vreo 6 persoane, total dedicate”. Symme 3D, trebuie spus, este startup-ul timişorean care a lansat pe piaţa românească prima bioimprimantă tridimensională, prin care se poate printa ţesut viu.
Reţea de imprimante
Grupul multidisciplinar se află în legătură şi cu o reţea de peste 400 de posesori individuali şi instituţionali de imprimante 3D şi echipamente CNC (comandă numerică cu calculator). „Avem două viziuni legate de producţia ventilatorului”, spune Radu Ticiu. „Una ar fi să facem crowdsourced fabrication (externalizarea producţiei către un grup de specialişti, n.red.) – adică, din cei 400 de membri ai reţelei, să-i acredităm pe cei care produc calitate şi să le dăm sarcina de face o piesă sau alta, piesele urmând a fi centralizate într-un atelier de asamblare şi testare. A doua direcţie prevede implicarea unităţilor industriale şi dezvoltarea capacităţii lor de producţie. Nu exclud însă nici varianta mixtă”.
La un pas de omologare
Lucrul a avansat foarte rapid. Versiunea a 4-a a prototipului va fi verificată curând de o echipă de anestezişti, apoi testată în laboratoarele Universităţii de Medicină din Timişoara. Urmează omologarea şi producţia. „Mai mulţi furnizori, instituţii şi firme şi-au arătat interesul şi disponibilitatea, inclusiv cei din MApN şi din industria naţională de automobile”, spune Ticiu.
După ce a fost făcut public un video despre cum funcţionează aparatul, au apărut şi comentarii negative, cum că dispozitivul prezentat nu are complexitatea necesară pentru a susţine funcţia respiratorie a pacienţilor în stare critică, din secţiile ATI. „Filmuleţul arată partea strict mecanică şi de acţionare. De fapt, dispozitivul are o sumedenie de alte straturi superioare de senzoristică, de electronică, de software, care vor controla cuplajul acela”, explică Ticiu.
Producţie de urgenţă
Echipa a plecat de la nişte specificaţii pentru ventilatoare care să poată fi produse în regim de urgenţă şi care au fost propuse de sistemul naţional de sănătate din Marea Britanie. „Prototipul nostru nu e strict o chestie care umflă şi dezumflă plămânii, va controla concentraţia de oxigen, presiunea ş.a.m.d. Aparatul nu o să aibă probabil toate funcţiile şi caracteristicile unuia de top, dar îşi va face treaba în situaţia specifică de acum”, dă asigurări Radu Ticiu.
„Mereu apar elemente de complexitate, care ne mai domolesc entuziasmul. Încet, încet, ne dăm seama că toate astea nu-s un sprint, ci un maraton”.
Radu Ticiu, VentilaTM
200-300 de euro ar fi costurile unui ventilator de calitate bună, realizat prin imprimare 3D – iar, cu piese de calitate top, costurile ar atinge 600 de euro.