Afirmaţiile „denigratoare şi calomnioase” privind activitatea de transplant induc panică în rândul medicilor şi al pacienţilor şi au condus la scăderea dramatică a transplanturilor, avertizează conducerea Agenţiei Naţionale de Transplant (ANT). Nicio astfel de procedură nu s-a mai făcut în ultimele zece zile, fapt fără precedent în România, susţine Radu Deac, preşedintele ANT, cea mai gravă consecinţă a scandalului din ultima perioadă fiind creşterea mortalităţii în rândul pacienţilor.
Conducerea Agenţiei Naţionale de Transplant acuză o mediatizare excesivă a activităţii de transplant, o primă consecinţă a atacurilor denigratoare declanşate asupra instituţiei fiind că medicii refuză să-şi mai dea acordul pentru recoltarea de organe, ceea ce a dus la blocarea totală a activităţii.
“Atacurile declanşate recent, în spaţiul public, asupra Agenţiei Naţionale de Transplant şi asupra activităţii de transplant au drept consecinţă faptul că din acel moment nu s-a mai efectuat niciun transplant în România, fapt fără precedent. La singurul donator în moarte cerebrală declarat la Satu-Mare (...) în cursul zilei de sâmbătă, 26 noiembrie, medicul legist a refuzat să-şi dea acordul de teamă să nu fie implicat în scandalul mediatic la care asistă”, a declarat, ieri, Radu Deac, directorul executiv al ANT.
Deşi controlul acestei activităţi este necesar şi erorile trebuie corectate prompt, atunci când sunt dovedite, “mediatizarea excesivă a unei situaţii neclarificate până la capăt”, “afirmaţiile denigratoare, calomnioase” induc panică în rândul pacienţilor aflaţi pe listele de aşteptare şi a celor transplantaţi, a atenţionat şeful ANT. Aceasta va atrage o scădere a activităţii de transplant şi o creştere a mortalităţii în rândul celor care aşteaptă să fie transplantaţi.
Medic: Nu mai avem donatori
De asemenea, obţinerea consimţământului de donare a devenit o mare problemă, deoarece tot mai mulţi pacienţi şi aparţinători se tem să accepte donarea, a avertizat dr. Mihai Lucan, şeful Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal (ICUTR) Cluj-Napoca, subliniind că Ministerul Sănătăţii nu a susţinut de-a lungul timpului, în mod coerent, activitatea de transplant, aceasta fiind rezultatul muncii şi sacrificiului a câtorva doctori, la nivel naţional.
Medicii spun, de asemenea, că informaţiile lansate de oficialii din Sănătate, conform cărora alocarea de organe nu se face după criterii clare, ci pe baza unei “cutume”, sunt false şi că există o evidenţă strictă privind pacienţii aflaţi pe listele de aşteptare şi donatorii aflaţi în moarte cerebrală declaraţi.
“Nu există ordine pe lista de aşteptare, ci doar o înşiruire de coduri. Există, eventual, o oarecare prioritizare dacă există urgenţe mari (...).”, spune dr. Victor Zota, coordonatorul programului de transplant din cadrul ANT, explicând că medicul decide care pacient va fi transplantat în funcţie de compatibilitatea imunologică. De asemenea, dacă sunt mai mulţi pacienţi compatibili, prioritate au cei din centrele regionale, cele din vecinătatea donatorului.
Zota: Nu retragem acreditarea Spitalului “Sf. Maria”
Legat de scandalul privind acreditarea Spitalului “Sfânta Maria” pentru transplantul pulmonar, reprezentanţii ANT spun că nu au motive să-i retragă unităţii medicale acreditarea acordată. “Din punctul nostru de vedere, al Agenţiei, nu avem niciun motiv să retragem acreditarea la «Sfânta Maria»”, a afirmat dr. Zota, adăugând că instituţia medicală nu a fost acreditată la presiuni politice, aşa cum s-a afirmat în spaţiul public. De asemenea, medicul consideră că nu există niciun motiv să nu se facă transplant pulmonar în România.
Problemele din transplant, ignorate de ani
Un raport de la începutul anului 2014, realizat de Corpul de Control al ministrului Sănătății, pe când portofoliul era al liberalului Eugen Nicolăescu, a scos la iveală încă de atunci neregulile din sistemul de transplant, făcute publice, zilele trecute, de ministrul Vlad Voiculescu.
Printre cele mai grave deficienţe semnalate atunci, se regăsesc: faptul că unele organe erau acordate discreționar de către personalități medicale, lipsa monitorizarii donatorilor vii şi a donatorilor în moarte cerebrală, lipsa personalului specializat, nu exista o evidența clară și nu au fost prezentate comisiei de control documente cu privire la trasabilitatea organelor, țesuturilor sau celulelor prelevate și transplantate, probleme majore la acreditarea pentru transplant a mai multor spitale. Cu toate că la nivelul Ministerului se cunoşteau toate aceste nereguli, foştii minişti care s-au perindat prin fruntea Sănătăţii nu au luat nicio măsură. Practic, problemele semnalate atunci se regăsesc şi în raportul facut acum o săptămână, de Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii.
În România, primele prelevări de organe de la donatori aflaţi în moarte cerebrală s-au efectuat în 1997, iar în ultimii ani s-a ajuns la peste 500 de transplanturi de organ solid şi medulare şi peste 400 transplanturi de ţesuturi şi celule pe an, potrivit ANT.
“Suntem într-o situaţie disperată pentru că nu mai avem donatori şi tot mai mulţi se tem să mai accepte donarea (...) Cum să mai faci transplant fără donatori? De ce suntem noi, doctorii, mai blamabili decât sistemul care ne produce?” dr. Mihai Lucan, Institutul de Transplant Renal Cluj-Napoca.