x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Tratamentul viitorului pentru bolnavii de cancer

Tratamentul viitorului pentru bolnavii de cancer

de Monica Cosac    |    01 Oct 2019   •   12:06
Tratamentul viitorului pentru bolnavii de cancer
Sursa foto: 21597185/Getty Images/iStockphoto

Imunoterapia, un tratament care ajută organismul să lupte împotriva cancerului cu propriile arme, reprezintă cea mai importantă descoperire, din ultimii 20 de ani, în domeniul oncologiei. Rezultatele obţinute la pacienţii cu cancer în stadiu avansat i-au luat prin surprindere chiar şi pe oncologi, care spun că, în urmă cu doar câţiva ani, acestea erau „de neînchipuit”. În cazul pacienţilor cu melanom malign metastatic, de exemplu, dacă în urmă cu şapte ani se vorbea de 3 – 4 luni de supraviețuire, în prezent, cu ajutorul noilor terapii, astfel de bolnavi sunt vindecaţi. În prezent, statul român decontează imunoterapie pentru trei afecţiuni oncologice: melanom, cancer pulmonar și cancer renal.

 

Medicul oncolog Laura Mazilu, de la Spitalul Județean de Urgență „Sf. Andrei” din Constanța, consideră că imunoterapia „a schimbat paradigma de tratament în oncologie” începând cu 2013, când au fost lansați primii anticorpi monoclonali. „Imunoterapia a adus, în acel moment, răspunsuri și supraviețuiri pe care nici noi nu le cunoșteam și de care și noi am fost uimiți. Au fost pacienți cu melanoame sau cu cancere renale care au intrat în remisiune completă pentru foarte mulți ani, deci s-au vindecat”, spune conf. dr. Laura Mazilu.

Potrivit medicului, imunoterapia nu exclude chimioterapia sau terapia-țintă și nu toți pacienții au indicație sau răpund la acest tip de tratament. „Ce este de remarcat la imunoterapie este că pacienții care răspund, unii dintre ei răspund foarte mult timp și răspunsuri complete. Asta înseamnă că poți ajunge să vindeci un pacient cu o boală oncologică metastatică, ceea ce este un lucru extraordinar”, subliniază medicul.

3 imunoterapii decontate de stat

Tratamentul este diferit de chimioterapie, în sensul că nu se adresează direct celulei tumorale. „La chimioterapie, atunci când administrezi tratamentul citostatic acesta «țintește» celula cu rată mare de diviziune, care este celula tumorală. Imunoterapia îți stimulează sistemul imunitar și îl reînvață, practic, să recunoască faptul că există o tumoră și să se bată cu ea”, explică medicul, precizând că şi nivelul de toxicitate este diferit: „nu avem toxicitățile de la chimioterapie (căderea părului, greața, vărsăturile, toxicitățile hematologice imediate)”. Există alte tipuri de reacții adverse, de tipul bolilor autoimune, însă acestea sunt minore în comparaţie cu beneficiile aduse.

„Am constatat, după mai bine de doi ani de lucrat cu imunoterapia - fie pe rambursările obișnuite, fie în cadrul studiilor clinice – că, de fapt, incidența reacțiilor adverse este una mică, că tratamentul este bine tolerat și că pacienții care răspund au beneficii uriașe”, mai spune dr. Mazilu, adăugând: „de exemplu, în melanom, sunt pacienți care pur și simplu sunt vindecați, la care boala a dispărut”.

În prezent, românii au acces la imunoterapii oncologice decontate de stat pentru trei tipuri de cancer. „Beneficiază de imunoterapie pacienții cu melanom malign metastatic, pacienții cu cancer renal și cei cu cancer bronho-pulmonar.(...) Așteptăm rambursarea și pentru cancerul de vezică, unde nu avem la dispoziție, în momentul de față, altceva în afară de chimioterapie”, explică dr. Laura Mazilu.

 

Verde pentru imunoterapii în cancerul de vezică

Specialiştii au veşti bune şi pentru pacienţii cu alte tipuri de boli oncologice. „Agenția Națională a Medicamentului (ANMDM) a remis un raport pozitiv de includere necondiționată a unei noi imunoterapii în cancerul de vezică, unde de 30 de ani nu s-a mai făcut nimic, nu s-a mai inovat nimic. O a doua veste bună este că Agenția Europeană a Medicamentului a aprobat o altă imunoterapie în cancerul pulmonar cu celule mici, unde, la fel, de 20-30 de ani nu s-a descoperit nimic.(...) De asemenea, și în cancerul de sân triplu-negativ  –  e un cancer agresiv, toată lumea știe – imunoterapia și-a dovedit eficiența”, a spus dr. Valentin Moinescu, oncolog la compania Roche România.

De altfel, rezultatele „foarte promiţătoare” obţinute în tratarea cancerului de sân triplu-negativ prin imunoterapie, alături de chimioterapie, au ţinut, chiar zilele trecute, prima pagină a unor importante publicaţii din întreaga lume. 

Pacienţii cer acces real la noua terapie

Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC), afirmă că pacienţii români au nevoie de acces real la imunoterapiile oncologice, prin „actualizarea constantă a listei medicamentelor gratuite şi compensate, grăbirea procesului de încheiere a contractelor cost-volum şi publicarea rapidă a protocoalelor terapeutice aferente acestor imunoterapii”. Potrivit acestuia, „statul nu investește în testarea amănunțită a pacienților, pentru a li se trasa cel mai bun tratament, iar medicul curant nu poate face un tratament țintit, astfel că testările genetice care ajută la stabilirea liniei terapeutice de urmat este realizată de producătorii de medicamente”.

 

În prezent, sunt studiate mai mult de 2.000 de imunoterapii oncologice, în peste 3.000 de studii clinice, pentru aproximativ 300 de tipuri de cancer. Printre acestea, se numără:cancer de sân, cancer de ovar, cancer de prostată, mai multe tipuri de cancere hematologice, cancere gastro-intestinale şi cancere de cap şi gât.

 

Terapia care demască celulele canceroase

La nivel mondial, imunoterapia este în prezent cel mai promiţător domeniu de cercetare în domeniul oncologiei.

Sistemul imunitar are rolul de a elimina organismele periculoase, precum bacteriile sau virusurile, şi, teoretic, ar trebui să atace și celulele canceroase. Acestea, însă, deşi se reproduc într-un ritm rapid, reuşesc să se camufleze şi să fenteze sistemul imunitar, care nu le depistează, considerându-le celule sănătoase. Imunoterapia oncologică, practic, „demască” aceste celule tumorale prin ataşarea unor „balize” biologice care atrag sistemul imunitar, arătându-i că sunt periculoase pentru organism. Astfel, anticorpii prezenţi în mod normal în organism, ripostează și le distrug.

 

„Imunoterapia nu este glonțul de argint pentru boala oncologică metastatică, dar este cel mai bun glonț pe care-l avem”, spune conf. univ. dr. Laura Mazilu, oncolog

 

 „Dacă în 2012 melanomul malign metastazat făcea ravagii și vorbeam de 3 – 4 luni de supraviețuire, în 2013, accesul la terapii țintite, personalizate, a făcut ca și astăzi să ne întâlnim cu pacienții care au început tratamentul atunci. Nu avem o statistică, nu știu câţi, dar știm că ei sunt în viață și gândiți-vă că sunt șase ani. Şi atunci, în 2012, vorbeam de 3 – 4 luni de supraviețuire”, a exemplificat Cezar Irimia, preşedinte FABC.

Pentru a înţelege pe deplin beneficiile imunoterapiei oncologice, se fac studii clinice la scară largă.

×
Subiecte în articol: tratament bolvavi cancer