x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Tulpina Omicron, mai virulentă și mai transmisibilă decât Delta

Tulpina Omicron, mai virulentă și mai transmisibilă decât Delta

de Monica Cosac    |    02 Dec 2021   •   07:29
Tulpina Omicron, mai virulentă și mai transmisibilă decât Delta

Primele observații făcute de medicii sud-africani, potrivit cărora noua tulpină a virusului SARS-CoV-2 ar fi mai blândă și mai puțin periculoasă decât varianta Delta, sunt contrazise de realitate. Specialiștii în virusologie și epidemiologie avertizează că Omicron pare a avea o transmisibilitate foarte mare şi încărcături virale foarte mari. În Africa de Sud, epicentrul Omicron, numărul cazurilor noi se dublează la fiecare 3-4 zile, spune un cunoscut epidemiolog american, în timp ce virusologul român Cristian Apetrei atrage atenția asupra încărcăturii virale foarte mari depistate în apele reziduale din Pretoria, capitala administrativă a Africii de Sud. În acest context sumbru, o veste bună vine din Israel, unde până acum au fost înregistrate 4 cazuri de infectare cu noua variantă sud-africană. Un raport preliminar spune că Omicron este de 1,3 ori mai transmisibilă decât Delta, însă persoanele vaccinate anti-COVID în ultimele șase luni și cele care au făcut doza a treia sunt protejate în fața noii tulpini. O altă veste bună este că, cel puțin până acum, varianta Omicron nu a fost identificată în România. 

 

„În ultimele două zile, am citit în mod repetat afirmaţia că, deoarece noua varianta Omicron nu pare a avea o patogenicitate foarte crescută, faptul că are o transmisibilitate mare e un lucru bun. Pentru că toată lumea se va imuniza rapid şi în felul asta vom scăpa mai repede. Că ceea ce se întâmplă este ilustrarea a ceea ce este scris în cărţile de virusologie, anume că pe măsură ce tulpinile îşi cresc transmisibilitatea, le scade patogenicitatea. Cu părere de rău, o să trebuiască să vă dezamăgesc și să spun că eu încă n-am văzut cartea aceea de virusologie”, avertizează dr. Cristian Apetrei, medic virusolog şi profesor de boli infecţioase şi microbiologie la Universitatea din Pittsburgh, SUA. 

În cazul noii variante, „trebuie să privim lucrurile în mod prudent și să nu ne entuziasmăm prea repede”, deoarece impactul modificărilor genetice asupra comportamentului virusului este diferit de la un scenariu la altul. Mai mult, populaţia Africii de Sud este destul de diferită de populaţiile europene, astfel încât nu se ştie cum va evolua virusul în Europa.

„a. Dacă nouă variantă nu prezintă creșteri în transmisibilitate, ci doar în patogenicitate/letalitate, o să vedem o ușoară (sau mai puțin ușoară) creștere lineară a mortalității. LINEARĂ

b. Dacă nouă variantă are transmisibilitate mai mare și patogenicitate/letalitate similare, atunci vom vedea o creștere exponențială a letalității, dependentă de magnitudinea creșterii în transmisibilitate. EXPONENȚIALĂ

c. Dacă ambele cresc, atunci curba exponențială e dramatică”, explică dr. Apetrei, pe Facebook, unde dă ca exemplu tulpina Delta, care, deși nu avea mortalitate substanțial mai mare față de tulpinile precedente, deoarece transmisibilitatea a fost mult mai mare, „letalitatea a fost cea pe care tocmai ați văzut-o în România”. 

 

„Omicron pare a avea o transmisibilitate foarte mare. Și încărcături virale foarte mari. A fi foarte optimist în momentul ăsta este destul de iresponsabil. Ca de obicei, cea mai bună atitudine este prudența. Masca”, spune prof. dr.

Cristian Apetrei, virusolog

 

Varianta sud-africană se răspândește rapid

 

Profesorul Cristian Apetrei a analizat, totodată, rezultatele unui studiu făcut la Pretoria, capitala administrativă a Africii de Sud, în care a fost monitorizat nivelul de virus din apele reziduale, una dintre cele mai eficiente metode pentru aprecierea situației epidemiologice într-o anumită regiune. Concluzia a fost că Omicron se răspândește, într-adevăr, repede.

„Încărcăturile virale din apă au ajuns, în numai câteva săptămâni, aproape de nivelul vârfului de infecție cu varianta Delta. Una dintre cele mai bune indicații ale vitezei cu care se răspândește varianta Omicron. Purtați mască. Odată ce intră și începe să se răspândească, va fi practic imposibil să fie prinsă din urmă”, explică prof. Cristian Apetrei. 

 

Creștere accelerată în „epicentrul Omicron”

 

Totodată, medicul Eric Feigl-Ding, epidemiolog la Federaţia oamenilor de ştiinţă americani din Washington DC, subliniază faptul că, în ultimele săptămâni, rata de creștere a numărului de cazuri noi în Africa de Sud este mult mai mare comparativ cu rata înregistrată în state din UE care au un număr mare de infectări. Mai exact, în Africa de Sud numărul cazurilor noi se dublează la fiecare 3-4 zile, în timp ce în Spania și Portugalia acest lucru se întâmplă în 12-14 zile. 

Mai mult, în provincia Gauteng – „epicentrul Omicron” – numărul spitalizărilor s-a accelerat: a crescut de 5 ori în două săptămâni, mai spune epidemiologul pe Twitter.   

Potrivit acestuia, este „nevoie urgentă de filtre HEPA pentru dezinfectarea aerului în școli, restaurante, locuri de muncă și în toate spațiile publice interioare”.

 

Primele semne că vaccinul protejează

 

Un raport preliminar, dat publicității de un post de televiziune din Israel, arată că tulpina Omicron este de 1,3 ori mai transmisibilă decât varianta Delta. În același timp, cei care nu au fost vaccinați au un risc de 2,4 ori mai mare de a dezvolta simptome grave dacă se infectează cu varianta sud-africană, o cifră semnificativă, potrivit The Jerusalem Post. Există indicii că persoanele vaccinate integral împotriva coronavirusului în termen de șase luni sau cu rapel sunt, de asemenea, protejate împotriva variantei Omicron, a declarat, marți, ministrul israelian al Sănătății, Nitzan Horowitz, citat de jpost.com 

Mai multe date privind eficacitatea vaccinurilor urmează să fie făcute publice în următoarele zile, principala îngrijorare a specialiștilor fiind dacă două doze de vaccin sunt suficiente pentru a-i proteja pe oameni de Omicron.

 Vezi mai multe detalii aici: COVID: Primele semne că vaccinurile protejează împotriva Omicron - The Jerusalem Post (jpost.com)

 

Studiu în 19 orașe din România

 

În ultimele zile a fost realizat și un prim studiu pe bază de secvențiere pentru varianta Omicron în România, iar pe baza probelor selectate nu a fost identificată noua tulpină africană pe teritoriul țării noastre. Concret, a fost analizat un lot de 156 de probe selectate aleatoriu de către medici, fiind recoltate de la pacienți care provin din 19 orașe ale țării: Alexandria, Bacău, Brăila, Brașov, București, Buzău, Călărași, Cluj, Constanța, Craiova, Galați, Ialomița, Iași, Pitești, Ploiești, Sibiu, Slobozia, Târgoviște, Timișoara.

Autorii studiului au mai precizat că nu există nicio tulpină românească a coronavirusului, iar pe lotul analizat nu au fost identificate nici cazuri cu varianta Delta Plus, detectată de curând în România. 

„În continuare, varianta Delta este responsabilă de majoritatea cazurilor de infecție COVID-19 de pe teritoriul țării noastre și până acum, nu am identificat alte tulpini ale virusului care să determine îngrijorare, ceea ce înseamnă că vaccinurile actuale sunt în continuare o soluție eficientă de protecție împotriva formelor grave de boală. În ceea ce privește noua tulpină Omicron, care începe să fie prezentă în tot mai multe țări din lume, datele analizate pe baza probelor secvențiate de laboratorul nostru ne indică faptul că, deocamdată, aceasta variantă nu a ajuns pe teritoriul României”, a declarat biologul Dumitru Jardan, doctor în științe medicale, coordonator științific al studiului realizat de MedLife.

„Datele preliminare arată că tulpina Omicron este mai contagioasă decât tulpina Delta. În același timp, experții spun că eficiența vaccinurilor ar putea fi mai scăzută față de această tulpină, context în care va fi nevoie de o amplificare a eforturilor pentru detectarea timpurie și izolarea cazurilor cu noua tulpină din Africa de Sud. Aplicarea unei strategii corespunzătoare de secvențiere și de izolare a cazurilor ar putea contribui la oprirea răspândirii noi tulpini sau cel puțin la întârzierea apariției unui nou val al pandemiei”, a mai precizat dr. Dumitru Jardan.


 

 

Conform Centrului European pentru Controlul Epidemiilor (ECDC), până marți, au fost confirmate 44 de cazuri Omicron în 11 țări Uniunea Europeană (Austria, Belgia, Cehia, Danemarca, Franța, Germania, Italia, Olanda, Portugalia, Spania și Suedia), toate fiind asimptomatice sau cu simptome ușoare, însă numărul de infectări ar putea fi mai mare, având în vedere că încă se investighează o serie de cazuri probabile de infectare cu această tulpină. La nivel mondial, varianta Omicron a mai fost identificată în alte cel puțin 10 țări, pe lângă cele 11 din UE: Australia, Botswana, Nigeria, Canada, Hong Kong, Israel, Japonia, Africa de Sud, Elveția și Marea Britanie.

×
Subiecte în articol: Sars-Cov-2 omicron covid-19