Nu mai puţin de 493 de doze de vaccin tetravalent expirat zac în depozitul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Argeș, iar numărul nu este complet pentru că se mai așteaptă şi altele, care se întorc de la medicii de familie. Imunizarea copiilor de 6 ani împotriva heptatiei, rujeolei și a altor boli grave a fost motiv de scandal între doctori, care spun că au primit fiolele cu puțin timp înainte de expirare, și Ministerul Sănătății, care le cerea să administreze vaccinurile chiar și copiilor care nu au împlinit vârsta necesară, dar fără să completeze formularele. Cum medicii au refuzat să facă un fals în acte, șefii din Sănătate au retras ordinul.
În 2017, Ministerul Sănătății a încheiat două contracte de furnizare a vaccinului tetravalent, cu aceeași firmă, în valoare de aproape 2.250.000 lei fiecare. Dozele rămase nefolosite în unele județe au fost redistribuite către alte judeţe, în care nu mai erau, însă acest lucru s-a întâmplat foarte târziu, cu doar o lună înainte ca vaccinul să expire.
Îi puneau să vaccineze, dar nu îi lăsau să completeze carnetul de vaccinări
După cum a relatat Jurnalul, într-un material publicat în urmă cu o lună, doctorii s-au revoltat și i-au anunțat pe oficialii din Ministerul Sănătăţii că, foarte probabil, nu vor putea să imunizeze copiii din cauza timpului foarte scurt pe care îl au la dispoziţie, dar nimeni nu i-a ascultat. Mai mult decât atât, surse din rândul medicilor ne-au dezvăluit că au primit un ordin care îi punea să facă un fals.
„Ne-au cerut să imunizăm și copiii de şase ani, dar și pe cei care împlinesc vârsta peste maxim trei luni, doar să nu trecem în registre în ziua în care facem injectia, ci după aniversare, atunci când se făcea de drept. Nu am putut accepta așa ceva și a fost scandal mare, așa că au revocat. Ne-au lăsat să completăm carnetul de vaccinări așa cum e normal. Ai administrat copilului doza, scrii acolo și ziua, și data, și ora. Nu este un pericol pentru sănătatea lor că l-au făcut mai devreme, dar aici e vorba de altceva: s-a dorit cu orice preț să se scape de aceste vaccinuri”, spune medicul.
Direcția de Sănătate Publică Argeş a confirmat faptul că vaccinurile au expirat și le vor returna către furnizor, care este obligat să dea în loc alte doze. Nu se știe însă când va face asta, pentru că nu există un termen indicat de contract, susțin reprezentanții DSP. „Nu știm când vor livra dozele, dar cele expirate vor fi casate. O să mai așteptăm ca toți medicii de familie să ne anunțe dacă mai au vaccinuri și apoi vom încheia procedura”, a spus directorul instituției, Sorina Honțaru.
Statul a aruncat banii degeaba pe dozele al căror termen a fost depășit. Mulți copii nu au putut fi vaccinați în luna august, pentru că erau plecați în vacanțe cu părinții, iar în septembrie au fost cazuri de viroze, care intră la contraindicații.