x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Violența în familie, un fenomen mult mai grav decât se știa până acum

Violența în familie, un fenomen mult mai grav decât se știa până acum

de Diana Scarlat    |    27 Noi 2023   •   08:40
 Violența în familie, un fenomen mult mai grav decât se știa până acum

Accesul victimelor violenței în familie la o aplicație pentru telefonul mobil a generat un rezultat îngrijorător: din datele raportate prin intermediul acestui instrument reiese deja o creștere a numărului de victime cu 4,8% în primele zece luni ale anului curent, față de aceeași perioadă a anului anterior.

Doar 65.000 de persoane din România utilizează aplicația Bright Sky RO, instrument de prevenire și combatere a fenomenului violenței domestice, însă atunci când vor avea acces și mai multe victime la acest mijloc de raportare a cazurilor, va exista o statistică mult mai apropiată de realitate, cu un număr mult mai mare de cazuri decât cele raportate anterior. Până acum s-au făcut statistici doar pe baza raportărilor, iar polițiștii estimau că ajung să fie cunoscute, deci luate în calcul, doar un sfert din cazurile grave de abuz în familie.

Aplicația Bright Sky RO a fost lansată cu trei ani în urmă, la inițiativa Fundației Vodafone, în parteneriat cu Poliția Română, prin Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii, Asociația Necuvinte și Asociația Code for Romania. Este singura aplicație gratuită care oferă asistență și sprijin specializat victimelor violenței domestice - femei, bărbați și minori. 

În intervalul ianuarie-octombrie 2023, numărul ordinelor de protecție a crescut cu 7,8% la peste 10.000. „Lovirea sau alte violențe” reprezintă 62% din totalul cazurilor raportate, urmată de „amenințare” (12%). În primele zece luni ale anului curent au fost semnalate Poliției 48.368 de cazuri de violență domestică, cu 4,8% mai multe față de aceeași perioadă a anului 2022. 

Creșterea numărului de infracțiuni de acest fel în statistici se datorează, în mare măsură, facilitării denunțurilor cu ajutorul acestei aplicații, astfel încât victimele au din ce în ce mai mare încredere să sesizeze aceste cazuri la Poliție. 

 

Se pot raporta mai multe abuzuri

 

Cea mai mare pondere în infracţiunile de violenţă în familie o au „lovirile sau alte violenţe” -  62%  (29.987 de fapte), „amenințarea” - 12% (5.833 de fapte), „abandonul de familie” - 8,7% (4.226 de fapte), „nerespectarea măsurilor dispuse prin ordinele de protecţie” - 7,2% (3.516 fapte) şi „nerespectarea măsurilor privind încredințarea minorului” - 3,6% (1.741 de fapte). Aplicația și site-ul cu multiplele funcții de recunoaștere, prevenire și combatere a fenomenului au fost utilizate de peste 92.000 de ori, atât de către victime ale violenței domestice - preponderent femei, dar și bărbați și minori -, cât și de cei care aleg să ajute în astfel de situații. 

„Aplicația Bright Sky RO este un instrument util atât beneficiarilor, cât și specialiștilor, prin informațiile și recomandările disponibile celor interesați de prevenirea și combaterea tuturor formelor de abuz. Interesul crescut al populației pentru această aplicație ne dovedește utilitatea ei și nevoia oamenilor de a înțelege cum se manifestă și cum poate fi combătută violența. Trăim într-o eră a digitalizării și acest instrument pe care îl dezvoltăm și actualizăm permanent este un model de bună-practică în activitatea de prevenire a criminalității”, a explicat comisar-șef de poliție Sorin Stănică din cadrul Institutului de Cercetare și Prevenire a Criminalității, într-un comunicat de presă. 

 

Fotografiile, folosite ca probe

 

Aplicația Bright Sky RO facilitează apeluri rapide către serviciile de asistență. Până în prezent, 503 persoane au apelat astfel numărul de urgență 112 și au găsit sprijin direct. Funcția „Jurnalul meu” permite trimiterea securizată a fotografiilor, videoclipurilor sau fișierelor audio, cu riscul minim de a fi accesate de alte persoane. Aceasta a fost utilizată de 708 ori, de la lansarea aplicației. Materialele încărcate aici pot fi ulterior utilizate drept dovezi, documentând abuzurile în fața organelor de anchetă sau în instanță. 

Din luna martie 2023, Bright Sky Ro include și un ghid de prevenție a fenomenului traficului de persoane, elaborat în parteneriat cu Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane (ANITP), care conține informații despre cum se manifestă, cine poate deveni victimă, cum se poate proteja aceasta de traficanți și unde poate solicita ajutor. 

Până în prezent, aplicația mobilă Bright Sky RO a fost descărcată pe 13.000 de terminale, având în acest moment peste 9.000 de utilizatori activi. Aplicația este disponibilă, gratuit, în App Store și Google Play Store în limbile română, engleză și maghiară si în versiunea web Bright Sky (bright-sky.org).

 

×
Subiecte în articol: violenta familie victime