x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Ziua Internaţională a vârstnicilor: problemele seniorilor, puse din nou pe tapet

Ziua Internaţională a vârstnicilor: problemele seniorilor, puse din nou pe tapet

de L.Budin    |    02 Oct 2019   •   11:11
Ziua Internaţională a vârstnicilor: problemele seniorilor, puse din nou pe tapet

Nevoile seniorilor au fost dezbătute din nou ieri, de Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice. În cadrul unei conferinţe organizate la Bucureşti, participanţii le-au prezentat autorităţilor problemele cu care se confruntă furnizorii de servicii sociale pentru cei de vârsta a treia. 

 

Ieri, la Bucureşti, la Palatul Parlamentului, a avut loc cea de-a II-a ediţie a conferinţei „Dreptul la Reveria Vârstei” - organizată de Comisia pentru Drepturile Omului, Egalitate de Şanse, Culte şi Minorităţi a Senatului, în parteneriat cu Institutul Român pentru Drepturile Omului - IRDO  şi Fundaţia Crucea Alb-Galbenă. „Rolul acestui eveniment a fost de a aduce împreună diverşi actori instituţionali, care să identifice problemele persoanelor în vârstă, să le prioritizeze şi toţi, împreună, să găsească soluţii pe care să le pună în practică”, ne-a declarat Adrian Bulgaru, directorul IRDO. „Practic, urmează să se formeze o serie de grupuri de lucru, fiecare grup urmând să se concentreze pe anumite probleme specifice, astfel încât acestea să poată fi cuantificate şi să ajute la realizarea de servicii de calitate în sprijinul seniorilor”, a mai adăugat directorul. „În acest moment, eu vă pot confirma faptul că se doreşte o colaborare între autorităţi şi furnizorii de servicii sociale - şi există perspective în acest sens.”

 

Îngrijirea la domiciliu, un domeniu sensibil

Mărioara Ivan, director general al Fundaţiei Crucea Alb-Galbenă, ne-a declarat că la conferinţa de ieri s-a discutat şi problematica îngrijirii la domiciliu a seniorilor, un domeniu în care cererea e mult mai mare decât oferta. Trebuie spus că Crucea Alb-Galbenă este cel mai vechi furnizor de servicii medicale la domiciliu acreditat şi autorizat în România. „Am vorbit despre faptul că furnizorii de îngrijire la domiciliu sunt din ce în ce mai puţini, am arătat că fondurile nu sunt întotdeauna cele aşteptate şi că nu există continuitate în finanţare. Poţi să ai, să zicem, contract cu o casă de asigurări, să îţi formezi echipa şi după o lună să nu mai primeşti acea finanţare. Ce se întâmplă cu echipa pe care ai format-o? Evident, o laşi să plece.”

Mărioara Ivan e de părere ar fi nevoie de un sistem naţional foarte bine organizat, privind îngrijirea bătrânilor la domiciliu. „Acum există numai câteva entităţi private, societăţi comerciale sau ONG-uri, care fac lucrul acesta. Un sistem naţional ar răspunde aşteptărilor tuturor şi ar putea să urmeze modelul creat de noi”, a conchis doamna Ivan.

„Vârstnicii nu ştiu ce drepturi au, la ce uşi să bată, nu se preocupă nimeni să le spună «acestea sunt drepturile dumneavoastră» -  iar persoanele orbecăie prin sistem, şi asta nu-i bine”

Mărioara Ivan, Crucea Alb Galbenă

 

„Îmbătrânirea populației reprezintă o tendință globală majoră care afectează, în ritmuri şi la niveluri diferite, toate statele. (...) Odată cu creșterea numărului de persoane în vârstă, se recunoaște tot mai mult importanța îmbătrânirii active și, totodată, importanţa drepturilor persoanelor în vârstă, după cum o demonstrează o serie de inițiative şi mecanisme internaționale. În ciuda acestor eforturi, persoanele în vârstă se confruntă cu multiple probleme care le restricționează atât drepturile, inclusiv dreptul la autonomie, participare, accesul la educație și formare, la sănătate și asistență socială, cât și contribuția la bunul mers al societăţii. (...) Astfel, sărăcia, discriminarea, violența și abuzul, precum și lipsa de date şi statistici privind persoanele în vârstă reprezintă amenințări majore pentru bunăstarea acestora.”

Institutul Român pentru Drepturile Omului, despre vârstnici

×