x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Vremea Risc mare de avalanșă în weekend în Munții Făgăraș

Risc mare de avalanșă în weekend în Munții Făgăraș

de Redacția Jurnalul    |    29 Mar 2024   •   22:36
Risc mare de avalanșă în weekend în Munții Făgăraș

Este risc mare de avalanșă, de vineri până duminică seara, în Munții Făgăraș, avertizează Administrația Națională de Meteorologie.

În Munții Făgăraș, la peste 1.800 metri altitudine, pe fondul insolației și al temperaturilor pozitive care se vor înregistra, zăpada se va umezi puternic și se va îngreuna. În stratul superior, de 20-30 cm, zăpada este deja umedă și extrem de instabilă, rezistența stratului fiind în ansamblu scăzută în primii 50-70 cm. În profunzime se întâlnesc unele cruste de gheață intercalate cu cristale fine și fațetate, iar în apropierea solului întâlnim cristale de tip cupă pe versanții nordici, arată meteorologii.

Pe creste sunt formate cornișe, care se pot rupe cu ușurință și destabiliza stratul, iar pe unele văi și în zonele adăpostite sunt troiene mai vechi, de peste 2 metri.

„La supraîncărcări ale stratului dar și în mod spontan, pe fondul vremii calde, straturile umede și instabile din partea superioară a zăpezii, cu rezistență scăzută în primii 30-70 cm, pot aluneca peste straturile mai vechi și dure din interior pe pantele mai înclinate și cu depozite mai mari, ducând la declanșarea unor avalanșe de dimensiuni medii și mari, riscul fiind mare(4). În cazuri izolate pot fi angrenate în avalanșe straturile din profunzime, iar unele avalanșe pornite de la altitudini de peste 1800 m vor coborî sub această altitudine”, se arată în Buletinul Nivologic al ANM, valabil de vineri de la ora 20.00 până duminică la ora 20.00.

La altitudini mai mici de 1800 de metri, riscul declanșării avalanșelor va fi moderat.

Conform meteorologilor, va fi risc însemnat de avalanșă în Munții Bucegi, Munții Țarcu-Godeanu, Munții Parâng-Șureanu, Munții Rodnei și Munții Călimani-Bistriței.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: avalansa risc munţii făgăraş