x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Vremea Alertă de caniculă în România: Avertisment pentru cei cu probleme de sănătate

Alertă de caniculă în România: Avertisment pentru cei cu probleme de sănătate

de Redacția Jurnalul    |    05 Iul 2023   •   08:04
Alertă de caniculă în România: Avertisment pentru cei cu probleme de sănătate

Disconfort termic în creștere în regiunile sudice și estice, cu maxime de 36 de grade în cea mai mare parte a Munteniei, vestul Dobrogei și în jumătatea de sud a Moldovei. Recomandări pentru șoferi.

Miercuri și joi (5 și 6 iulie) disconfortul termic va fi în creștere în regiunile sudice și estice, astfel încât indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și local va depăși pragul critic de 80 de unități. în cea mai mare parte a Munteniei, vestul Dobrogei și în jumătatea de sud a Moldovei, zone unde temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 și 36 de grade.

În acest context, șoferii sunt sfătuiți:

- să evite pe cât posibil călătoriile în perioadele caniculare, în special persoanele în vârstă, sau cele care au probleme cardiace sau de altă natură medicală

- să folosească sistemele de climatizare

- să nu conducă dacă sunt obosiți

- să se asigure că presiunea din pneuri este cea recomandată pentru sezonul cald

- să conștientizeze faptul că reflexiile date de razele solare foarte puternice pot crea dificultăți în perceperea obstacolelor și anticiparea conduitei celorlalți participanți la trafic și să manifeste atenție sporită.

Ce efecte are canicula asupra organismului


Canicula poate afecta grav organismul, mai ales dacă durează multe zile și este însoțită de umiditate, absența vântului ori un nivel de poluare crescut. Perioadele prelungite de căldură extremă pot avea consecințe grave asupra stării de sănătate a unor grupuri de persoane considerate vulnerabile.

Deshidratarea este una dintre cele mai importante consecințe ale caniculei, iar din categoriile vulnerabile fac parte femeile însărcinate, copiii cu vârsta de până în 4 ani, la care pierderile de apă prin transpirație sunt mai accentuate decât în cazul adulților, și vârstnicii, pentru care senzația de sete se diminuează, la fel și capacitatea de a transpira.

Canicula poate accentua simptomele anumitor boli, majoritatea cronice. Astfel, sunt vizate persoanele suferind de boli cardiovasculare, iar motivul este acela că vasele cutanate se dilată, iar sângele este distribuit mai mult către extremități. Inima este forțată să pompeze mai mult sânge, fapt care duce la creșterea pulsului, chiar și în stare de repaus. Persoanele care suferă de patologii ale inimii, mai ales insuficiență cardiacă, trebuie să fie foarte atente, prezentând un risc crescut de infarct miocardic. Alte boli ale căror simptome se pot agrava în timpul caniculei sunt cele cronice, precum astmul, maladia Parkinson, obezitatea, malnutriția, tulburările mintale.

În perioadele de caniculă, corpul obosește mai repede, pentru că trebuie să facă eforturi suplimentare pentru a-și menține temperatura la o medie de 37°C.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Alertă de caniculă