x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Vremea Canicula lovește România: Este cod portocaliu în Muntenia și Oltenia, până luni dimineața

Canicula lovește România: Este cod portocaliu în Muntenia și Oltenia, până luni dimineața

de Redacție Jurnalul    |    08 Iun 2024   •   10:27
Canicula lovește România: Este cod portocaliu în Muntenia și Oltenia, până luni dimineața
Sursa foto: Hepta

ANM a emis avertizare Cod portocaliu de caniculă, valabilă de duminică dimineața până luni dimineața în în zona de câmpie și podiș a Munteniei și local în Oltenia, unde se vor înregistra temperaturi deosebit de ridicate pentru această dată.

Avertizarea este valabilă de duminică, de la ora 10.00, până luni la ora 10.00.

Fenomene vizate sunt temperaturi deosebit de ridicate, caniculă și disconfort termic accentuat.

„În intervalul menționat în zona de câmpie și podiș a Munteniei și local în Oltenia, se vor înregistra temperaturi deosebit de ridicate pentru această dată, maximele se vor situa, în general, între 35 și 37 de grade, va fi caniculă și disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități”, potrivit ANM.

Temperaturile se vor menține deosebit de ridicate și în zilele următoare, îndeosebi în regiunile sudice și sud-estice.

De asemenea, au fost emise două avertizări Cod galben, valabile sâmbătă.

„Pe parcursul zilei de sâmbătă, în Banat, Oltenia, cea mai mare parte a Munteniei și sud-vestul Transilvaniei se vor înregistra temperaturi ridicate pentru această dată, iar maximele se vor situa între 30 de grade în centrul țării și 36 de grade în sud, unde local va fi caniculă și disconfort termic ridicat, indicele temperatură-umezeală (ITU) situându-se în jurul valorii de 80 de unități”, menționează ANM.

Potrivit sursei citate, „vor fi perioade cu instabilitate atmosferică în cea mai mare parte a Moldovei și nordul Munteniei. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului (55...65 km/h) și izolat vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 15...25 l/mp și izolat de peste 30...40 l/mp”.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: canicula cod portocaliu oltenia muntenia