x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Vremea Avertisment de la hidrologi:Debitele râurilor din ţară vor creşte pe parcursul săptămânii viitoare

Avertisment de la hidrologi:Debitele râurilor din ţară vor creşte pe parcursul săptămânii viitoare

17 Apr 2022   •   20:00
Avertisment de la hidrologi:Debitele râurilor din ţară vor creşte pe parcursul săptămânii viitoare

Debitele râurilor din ţară vor creşte pe parcursul săptămânii viitoare datorită precipitaţiilor prognozate şi cedării apei din stratul de zăpadă în zonele montane, conform prognozei emise de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) pentru intervalul 17 - 23 aprilie 2022.

"Debitele medii zilnice vor fi în general în creştere datorită precipitaţiilor lichide, sub formă de aversă, prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă din zonele montane şi propagării. Sunt posibile scurgeri pe versanţi, torenţi, pâraie şi creşteri de niveluri şi debite pe unele râuri din zonele de munte, ca urmare a precipitaţiilor, mai însemnate cantitativ, prognozate, în special în prima jumătate a intervalului de prognoză, cu o probabilitate mai mare pe râurile din jumătatea de sud a ţării", se arată în prognoza INHGA.

În ceea ce priveşte debitul fluviului Dunărea la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş), acesta va fi staţionar în prima zi, apoi în scădere până la valoarea de 5.300 metri cubi pe secundă (mc/s), situându-se sub media multianuală a lunii aprilie (7.900 mc/s).

În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere, exceptând în prima parte a intervalului sectorul Zimnicea - Tulcea unde vor fi în creştere. 

×