x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Vremea Cum va fi vremea în această primăvară. Prognoza meteo pentru următoarele trei luni

Cum va fi vremea în această primăvară. Prognoza meteo pentru următoarele trei luni

23 Feb 2018   •   14:18
Cum va fi vremea în această primăvară. Prognoza meteo pentru următoarele trei luni
Sursa foto: Bogdan Iurascu/Intact Images

Prognoza meteo pe trei luni. Administrația Națională de Meteorologie a publicat prognoza estimativă pentru următoarele trei luni, mai exact din martie până în luna mai 2018.

Potrivit ANM, în lunile martie şi aprilie vor fi precipitaţii excedentare. Şi luna mai va fi o lună cu precipitaţii abundente, excepţie făcând partea de sud-est a ţării, unde acestea vor avea valori apropiate de media climatologică.

Cum va fi vremea în MARTIE 2018

Temperatura medie lunară a aerului va fi apropiata de norma climatologică în sudul, sud-estul si local in vestul țării și se va situa sub normal în restul teritoriului.

Precipitațiile totale lunare vor fi excedentare în cea mai mare parte a țării.

Cum va fi vremea în APRILIE 2018

Temperaturile medii ale aerului vor fi apropiate de normal în regiunile sudice si estice și se vor situa sub mediile climatologice în restul tarii.

Precipitațiile totale lunare vor fi, în general, excedentare

Cum va fi vremea în MAI 2018

Temperaturile medii vor avea valori apropiate de media climatologică în sud, sud-est și local în vest și sub normal în celelalte zone.

Potrivit ANM, precipitațiile totale lunare vor fi apropiate de normă in sud-estul tarii si local in sud si est si vor avea o tendinta spre excedent in rest.

Estimările sezoniere sunt realizate de Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, şi au un grad de realizare de aproximativ 60%. ANM precizează că fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs

„Luna martie va debuta cu vremea deosebit de rece, acest episod fiind caracteristic nu numai ţării noastre, ci întregului continent. Este posibil ca acest eveniment să-şi pună amprenta asupra întregii luni din punct de vedere al temperaturilor. Semnalul este că luna martie poate avea o temperatură medie apropiată de normele climatologice doar în partea de sud, sud-est şi local în vestul teritoriului, iar în restul ţării temperaturile medii să se situeze sub normal. Valorile termice vor creşte de la o lună la alta, în martie va fi mai cald decât în februarie, dar luna martie poate avea de multe ori caracteristici de episoade de iarnă. Din punct de vedere al precipitaţiilor, luna martie poate avea cantităţi peste mediile climatologice în toate regiunile ţării. Este un semnal pe care îl urmărim cu atenţie pentru că în situaţia în care până la sfârşitul lunii martie, măcar în zona de munte, va mai ninge, este foarte posibil ca episoadele cu încălzire care sunt fireşti pentru această perioadă să creeze probleme din punct de vedere hidrologic. 

Şi lunile aprilie şi mai au semnalul un luni cu precipitaţii excedentare în majoritetea regiunilor ţării, iar pentru luna mai nu sunt excluse cantităţi mai mari pentru zonele de deal şi de munte, de peste 100l/mp. 

Din punct de vedere termic, semnalul pentru aprilie şi mai este asemănător cu cel pentru luna martie. Temperaturi apropiate de norma climatologică sunt aşteptate în jumătatea sudică a ţării, în timp ce în jumătatea nordică şi în zonele centrale este posibil ca temperaturile să fie în medie ceva mai coborâte", a explicat directorul executiv al Administraţiei Naţionale de Meteorologie /ANM/, Florinela Georgescu, la România TV


 

×
Subiecte în articol: primavara