x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Vremea Peste Bucureşti a căzut nisip din SAHARA! Avertizare de fenomene periculoase pentru Bucureşti şi 12 judeţe. Vezi prognoza meteo până vineri

Peste Bucureşti a căzut nisip din SAHARA! Avertizare de fenomene periculoase pentru Bucureşti şi 12 judeţe. Vezi prognoza meteo până vineri

18 Apr 2012   •   06:31
Peste Bucureşti a căzut nisip din SAHARA! Avertizare de fenomene periculoase pentru Bucureşti şi 12 judeţe. Vezi prognoza meteo până vineri

UPDATE 16:30 O cantitate de praf provenind din doua furtuni produse recent in Peninsula Arabica si Sahara a ajuns deasupra Romaniei si apoi la sol, adusa de ploaia din ultimele zile.

Florinela Georgescu, director executiv al ANM, a declarat, miercuri, pentru Mdiafax, ca totul a pornit de la o furtuna de praf ce a avut loc marti in Peninsula Arabica. 'Pe satelit, furtuna pare sa aiba legatura cu o furtuna de nisip din Sahara, dar ce ne intereseaza pe noi este ca acest praf a fost adus de curentii dinspre sud pe deasupra Marii Negre pana deasupra tarii noastre", a explicat Georgescu.

'Daca nu ar fi plouat, nici nu am fi stiut ca acest fenomen ne afecteaza in vreun fel. Nici nu va pot spune cat de des praful rezultat din aceste furtuni ajunge deasupra Romaniei, pentru ca nu este important. Devine insa putin deranjant atunci cand se intampla sa ploua si praful din atmosfera este adus la sol", a mai spus Georgescu.
Aceasta a mai precizat ca nu autoritatea de meteorologie este cea care poate sa discute despre toxicitatea sau posibila poluare produsa de acest praf. "Noi nu facem analize sa vedem concentratia sau consistenta prafului. Pentru noi, singura consecinta este putina murdarie pe masini", a conchis Florinela Georgescu.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Meteorologii au emis, miercuri, o avertizare nowcasting de vant puternic, valabila pana la ora 17:50, in Bucuresti si in judetele Buzau, Braila, Calarasi, Ialomita, Giurgiu, Teleorman, Ilfov, Prahova, Dambovita, Arges, Constanta si Tulce.

Potrivit avertizarii nowcasting emise de Administratia Nationala de Meteorologie, in Capitala si in cele 12 judete "se vor semnala intensificari sustinute ale vantului ce vor depasi la rafala 60-65 km/h".

Avertizarea este valabila pana la ora 17:10 pentru judetele Constanta si Tulcea si pana la ora 17.50 pentru Buzau, Braila, Calarasi, Ialomita, Giurgiu, Teleorman, Ilfov, inclusiv municipiul Bucuresti, Prahova, Dambovita si Arges.

ANM a emis o informare conform careia, pana joi, instabilitatea atmosferica va fi accentuata si se va manifesta temporar prin averse, descarcari electrice si intensificari de scurta durata ale vantului in toate regiunile tarii. Cantitatile de apa vor depasi local 15...20 l/mp si izolat 30 l/mp mai ales in sud-vestul, sudul si estul tarii, precum si in zonele de deal si de munte.

Potrivit meteorologilor, pana joi dimineata vremea va fi capricioasa. Norii vor acoperi cerul aproape toata ziua, iar ploile in averse si descarcarile electrice vor fi prezente in majoritatea regiunilor, insa in sud-est si in nord-vest apar doar spre seara si vor avea caracter local. Temperaturile maxime scad cu 2-3 grade fata de ziua precedenta, valorile prognozate fiind cuprinse intre 9 si 19 grade.

Nici capitala nu scapa de ploi, posibil si descarcari electrice. Maxima zilei nu va depasi 16-17 grade la amiaza.

Maine ploile se limiteaza la nordul si estul tarii, in timp ce in celalalte regiuni mai apar razlet, in special dupa amiaza. Vantul se mai domoleste, insa isi face simtita prezenta in timpul averselor. In sud-vestul tarii, pentru ca este mai mult soare, temperaturile cresc simtitor fata de ziua precedenta. Valorile maxime vor fi cuprinse intre 13 grade la Miercurea Ciuc si la Suceava si 22 de grade in Lunca Dunarii, la Giurgiu.

In Bucuresti vor alterna perioadele insorite cu cele cu nori mai multi si din cand in cand sunt sanse sa ploua. Maxime zilei mai castiga in jur de 2 grade si ajunge pe la 19 grade.

Vineri aria precipitatiilor se extinde din nou in partea a doua a zilei si cuprinde cam toate regiunile. Nu vor lipsi descarcarile electrice si intensificarile vantului, in special in regiunile extracarpatice. Vestea buna este ca se mai incalzeste si in Moldova, astfel ca valorile termice vor fi cuprinse la amiaza intre 15-16 grade in depresiunile din estul Transilvaniei si 22 de grade in Lunca Dunarii.

×