x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Vremea Planeta fierbe: Luna mai 2025 marchează o nouă escaladare a crizei climatice

Planeta fierbe: Luna mai 2025 marchează o nouă escaladare a crizei climatice

de Redacția Jurnalul    |    11 Iun 2025   •   11:45
Planeta fierbe: Luna mai 2025 marchează o nouă escaladare a crizei climatice
Sursa foto: Hepta

Luna mai 2025 a fost declarată a doua cea mai caldă lună mai înregistrată vreodată la nivel global, potrivit unui raport emis de Serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice (C3S) din cadrul Uniunii Europene, citat de Reuters.

Valurile de căldură record alimentate de schimbările climatice au afectat regiuni precum Groenlanda, unde s-au înregistrat temperaturi mult peste medie pentru această perioadă.

Temperaturi globale alarmante în luna mai

Conform datelor C3S, temperatura medie globală a fost cu 1,4°C mai mare decât valorile din perioada preindustrială (1850–1900), marcând o evoluție continuă a încălzirii globale. Singura lună mai mai caldă decât cea din 2025 a fost cea din anul precedent, mai 2024.

Mai mult, primăvara 2025 a fost a doua cea mai călduroasă primăvară înregistrată vreodată în emisfera nordică.

1,5°C depășit în 21 din ultimele 22 de luni

„În 21 din ultimele 22 de luni, temperatura medie globală a depășit pragul critic de +1,5°C față de era preindustrială,” a declarat Carlo Buontempo, directorul C3S. „Ne așteptăm ca acest prag să fie din nou depășit în viitorul apropiat, având în vedere tendința clară de încălzire a sistemului climatic.”

Gazele cu efect de seră – cauza principală

Experții subliniază că principala cauză a acestui fenomen este arderea combustibililor fosili, care generează emisiile de gaze cu efect de seră responsabile pentru accelerarea schimbărilor climatice. În plus, anul 2024 a fost cel mai călduros an înregistrat vreodată la nivel mondial, confirmând traiectoria periculoasă în care se află clima globală.

Impact global și îngrijorări climatice

Luna mai 2025 vine să confirme o tendință îngrijorătoare: temperaturi record, fenomene meteo extreme și destabilizarea echilibrelor climatice naturale. Aceste date alimentează apelurile din ce în ce mai urgente ale comunității științifice pentru politici climatice ambițioase și reducerea rapidă a emisiilor de carbon.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: temperaturi record