x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Vremea Prognoza ANM pentru intervalul 21 martie - 3 aprilie: Vreme schimbătoare si ploi pe arii extinse

Prognoza ANM pentru intervalul 21 martie - 3 aprilie: Vreme schimbătoare si ploi pe arii extinse

21 Mar 2016   •   14:43
Prognoza ANM pentru intervalul 21 martie - 3 aprilie: Vreme schimbătoare si ploi pe arii extinse
Sursa foto: Victor Stroe

Regimul termic va fi oscilant în următoarele două săptămâni, cu temperaturi medii diurne ce vor ajunge și până la 20 de grade Celsius la începutul lunii aprilie și cu ploi pe arii extinse în perioada 21 - 25 martie, cantități mai însemnate urmând să fie consemnate în data de 23 martie, potrivit prognozei Administrației Naționale de Meteorologie /ANM/, valabilă pentru intervalul 21 martie - 3 aprilie, dată luni publicității.

În Banat, în prima zi a intervalului, vremea va fi caldă, astfel încât media regională a maximelor termice va fi de 14 grade. Apoi se va produce o răcire, până în jurul datei de 23 martie, când temperaturile diurne, în medie în jurul a 10 grade, se vor situa sub cele normale ale perioadei. Din 24 martie și până la sfârșitul intervalului, valorile maxime vor crește treptat, ajungând, în medie, până spre 20 de grade.

În ceea ce privește regimul termic nocturn, acesta nu se va modifica semnificativ în prima săptămână de prognoză, când va fi cuprins, în medie, între 0 și 2 grade, apoi va crește treptat, până spre valori medii de 6 — 8 grade.

În intervalul 21 — 24 martie, ploile își vor face apariția în cea mai mare parte a regiunii, iar cantitățile de apă vor fi însemnate. Probabilitatea de apariție a precipitațiilor se va menține ridicată și după data de 29 martie, însă acestea vor fi izolate și slabe cantitativ.

În Crișana, începutul primei săptămâni va debuta cu o vreme caldă pentru această perioadă, cu temperaturi medii diurne de 12 — 13 grade, care vor scădea apoi spre 9 — 10 grade, până în data de 24 martie. Ulterior, vremea se va încălzi semnificativ, prima săptămână a lunii aprilie urmând a fi caracterizată de temperaturi maxime, în medie, de 18 — 20 de grade. O tendință asemănătoare, de creștere, va avea și regimul termic nocturn, de la valori de 0 — 2 grade în prima săptămână, până la 6 — 7 grade către sfârșitul intervalului.

Ploile își vor face apariția în intervalele 21-25 martie, respectiv 29 martie-3 aprilie, cu un maxim al acestora în jurul datei de 23 martie, când se vor semnala pe arii extinse, iar cantitățile de apă pot fi însemnate.

În Transilvania, prima zi a intervalului va fi caldă, cu maxime termice care se vor situa, în medie, în jurul valorii de 12 grade, apoi vremea va intra într-un proces de răcire, până în jurul datei de 24 martie, când temperaturile medii diurne vor fi de 7 — 8 grade. Din 25 martie și până la sfârșitul intervalului de prognoză, valorile maxime vor crește treptat, ajungând, în medie, până la 17 — 18 grade. Regimul termic nocturn va oscila, în medie, între—4 și 4 grade, cu cele mai scăzute valori în intervalul 25 — 28 martie.

În intervalul 21-25 martie vor fi ploi pe arii extinse, iar la mijlocul primei săptămâni de prognoză acestea se vor transforma, îndeosebi în depresiuni, în lapoviță și ninsoare. Izolat, cantitățile de apă vor fi mai însemnate. Ploi slabe și izolate vor fi posibile și după data de 29 martie.

În Maramureș, după o medie a temperaturilor maxime de 9 — 10 grade la începutul intervalului, din data de 25 martie vremea se va încălzi semnificativ, astfel că în prima săptămână a lunii aprilie se vor înregistra maxime, în medie, între 16 și 18 grade. Temperaturile minime se vor menține în jurul pragului de îngheț până în data de 28 martie, urmând o încălzire treptată, până spre valori medii de 4 — 5 grade la sfârșitul intervalului de prognoză.

Probabilitatea de apariție a precipitațiilor, predominant sub formă de ploaie, va fi mai ridicată în intervalele 21-25 martie, respectiv 29 martie-3 aprilie.

În Moldova, în primele două zile, valorile diurne, în medie de 11 — 12 grade, vor fi mai ridicate decât cele normale în această perioadă. În zilele următoare, temperaturile maxime vor scădea, până spre o medie regională de 6 grade, pentru ca după data de 25 martie vremea să se încălzească semnificativ, până spre maxime în jurul a 18 grade.

Dacă în prima săptămână media regională a temperaturilor minime se va situa în jurul pragului de 0 grade, sfârșitul lunii martie și începutul lui aprilie vor aduce valori medii pozitive, de până la 4 — 6 grade.

Între 21 și 24 martie, temporar se vor semnala precipitații, ploi în primele două zile, apoi și lapovițe și ninsori, cu un maxim al acestora în jurul datei de 23 martie, când cantitățile de apă înregistrate vor fi însemnate. După data de 25 martie, probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi relativ redusă.

În Dobrogea, temperaturile maxime vor scădea treptat, de la valori medii de 13 — 14 grade în prima zi, până la 8 grade în 24 și 25 martie. Acestea vor crește ulterior, începutul lunii aprilie fiind caracterizat de un regim termic apropiat de cel normal, cu maxime, în medie regională, de 14 — 15 grade. Primele trei nopți vor fi caracterizate de valori termice medii în jurul a 5 grade, apoi acestea vor scădea ușor până la sfârșitul primei săptămâni de prognoză. Din 28 martie minimele nocturne vor crește treptat și vor ajunge la valori medii de 6 — 7 grade.

În intervalul 21-25 martie va ploua temporar, pe arii mai extinse și moderat cantitativ în ziua de 23 martie.

În Muntenia, începutul primei săptămâni va debuta cu o vreme caldă pentru această perioadă, cu temperaturi medii diurne de 15 — 16 grade, după care acestea vor scădea accentuat, până în jurul datei de 24 martie. Apoi, vremea se va încălzi de la o zi la alta, primele zile ale lunii aprilie, fiind caracterizate de o medie regională de 18 — 19 grade.

La începutul intervalului, temperaturile minime se vor situa în jurul valorii de 3 grade, apoi acestea vor scădea ușor și vor deveni negative în 26 martie. În cea de-a doua săptămână de prognoză minimele nocturne vor crește treptat și vor ajunge la valori medii de 5 — 6 grade.

Vor fi ploi pe arii extinse în intervalul 21 — 25 martie, când și cantitățile de apă vor fi mai importante, mai ales pe parcursul zilei de 23 martie.

În Oltenia, temperaturile maxime vor scădea accentuat, de la valori medii de 16 grade în prima zi, până la 7 grade în 23 martie. Apoi, maximele diurne vor crește, îndeosebi în cea de-a doua săptămână, astfel că, la sfârșitul intervalului, acestea vor fi, în medie, de 18 — 19 grade.

Regimul termic nocturn va oscila, în medie, între 0 și 6 grade, cu cele mai scăzute valori în 26 și 27 martie, iar cele mai ridicate la sfârșitul intervalului.

Vor fi ploi pe arii extinse în intervalul 21 — 25 martie, când și cantitățile de apă vor fi mai importante, mai ales în zilele de 22 și 23 martie.

La munte, în prima săptămână, regimul termic diurn va oscila, în medie, între 0 și 4 grade, cu cele mai scăzute valori în 24 și 25 martie, apoi vremea se va încălzi și va ajunge la sfârșitul intervalului până la valorii medii de 9 — 10 grade. Pe parcursul nopților se vor înregistra minime preponderent negative, de până la—7...—6 grade și, abia la începutul lunii aprilie, acestea vor deveni ușor pozitive.

În intervalul 21 — 25 martie, vor fi precipitații, predominant ploi la început, apoi mai ales ninsori, cu un maxim al acestora în jurul datei de 23 martie, când se vor semnala pe arii extinse, iar cantitățile de apă vor fi însemnate. Probabilitatea de apariție a precipitațiilor va crește din nou după data de 29 martie.

Estimările meteo sunt realizate de ANM, pe baza produselor numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia.

 

Agerpres

×
Subiecte în articol: meteo