x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Vremea Europa se pregătește pentru iarna El Nino 2023-2024. Prima prognoză meteo pentru decembrie 2023 – februarie 2024

Europa se pregătește pentru iarna El Nino 2023-2024. Prima prognoză meteo pentru decembrie 2023 – februarie 2024

de Redacția Jurnalul    |    22 Aug 2023   •   22:58
Europa se pregătește pentru iarna El Nino 2023-2024. Prima prognoză meteo pentru decembrie 2023 – februarie 2024
Sursa foto: Hepta

Deşi aproape am intrat în toamnă, Europa fierbe la propriu iar temperaturile nu dau semne că vor scădea. Meteorologii se pregătesc însă pentru iarna El Nino și au lansat deja primele prognoză meteo pentru iarna 2023-2024.

Potrivit Antena 3 CNN, prognoza iernii 2023/2024 arată o influență evidentă a noului fenomen El Nino, anunţă meteorologii. Se remarcă o schimbare pronunțată a tiparelor curentului cu jet, comparativ cu anul trecut, cu tendințe emergente pentru modelele meteorologice dinamice în centrul și estul Statelor Unite și în nordul Europei.

Un fenomen El Nino în creștere va fi principalul vinovat din spatele sezonului de iarnă 2023/2024 în emisfera nordică. El Niño – Oscilația de Sud (ENSO) este o variație periodică neregulată a vântului și a temperaturii suprafeței mării peste Oceanul Pacific de Est tropical.

Vremea în Europa, în perioada decembrie 2023 – februarie 2024

Potrivit specialiștilor, efectele ENSO sunt mult mai puțin directe în Europa decât în ​​America de Nord, deoarece sunt implicați și alți factori, cum ar fi modelul de presiune existent în Atlanticul de Nord.

Specialiștii severe-weather.eu au făcut două grafice pentru temperatură și precipitații pe baza datelor combinate din trecutul fenomenului El Nino. Privind mai întâi la temperatură, se poate observa un semnal rece interesant în nordul Europei. Există, de asemenea, un semnal mai rece peste Europa de Vest, în timp ce temperaturile sunt mai ridicate decât în ​​mod normal spre est, într-o iarnă medie El Nino.

Estimarea de iarnă arată mai multe precipitații în nord-vestul Scandinaviei și în părți din centrul și sud-estul Europei. Europa de Vest este, de obicei, mai uscată într-o iarnă El Nino. Cel mai mare potențial de zăpadă pare să fie peste și în jurul regiunii alpine și spre altitudinile mai înalte din sud-estul Europei și, desigur, peste părțile de nord-vest ale Scandinaviei.

Se așteaptă ca Europa să aibă temperaturi mai calde decât media în majoritatea părților de vest și centrale ale continentului. Temperaturile mai reci vor fi mai definite în părțile de nord și nord-est ale continentului, transmite Antena 3 CNN.

Ce este fenomenul El Niño şi cum influenţează schimbările meteorologice

El Niño este un model climatic care descrie încălzirea neobișnuită a apelor de suprafață din Oceanul Pacific tropical de est. El Niño este „faza caldă” a unui fenomen mai amplu numit El Niño-Oscilația Sudică (ENSO). La Niña, „faza rece” a ENSO, este un model care descrie răcirea neobișnuită a apelor de suprafață ale regiunii.

El Niño și La Niña sunt considerate o parte oceanică a ENSO, în timp ce Oscilația Sudică reprezintă schimbările atmosferice ale acesteia. El Niño are un impact asupra temperaturii oceanelor, asupra vitezei și puterii curenților oceanici, asupra sănătății pescuitului de coastă și asupra vremii locale din Australia până în America de Sud și nu numai.

Evenimentele El Niño apar neregulat la intervale de doi până la șapte ani. Cu toate acestea, El Niño nu este un ciclu regulat sau previzibil în sensul în care sunt mareele oceanice. El Niño a fost recunoscut de pescarii din largul coastei Peruului drept aspectul unei ape neobișnuit de calde. Nu există nicio înregistrare reală a ceea ce indigenii peruani au numit fenomenul, dar imigranții spanioli l-au numit El Niño, adică „băiețelul” în spaniolă. Când este scris cu majuscule, El Niño înseamnă Copilul Hristos și a fost folosit deoarece fenomenul a sosit adesea în preajma Crăciunului. El Niño a ajuns în curând să descrie schimbările climatice neregulate și intense, mai degrabă decât doar încălzirea apelor de suprafață de coastă.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×