x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Vremea România, împărțită între caniculă și vijelii. Noi alerte Cod portocaliu și galben

România, împărțită între caniculă și vijelii. Noi alerte Cod portocaliu și galben

de Redacția Jurnalul    |    10 Iun 2024   •   10:41
România, împărțită între caniculă și vijelii. Noi alerte Cod portocaliu și galben

Meteorologii au emis luni noi atenţionări Cod galben și portocaliu de caniculă, dar și de furtuni.

Luni până la ora 23.00 este în vigoare un Cod galben de instabilitate atmosferică. În cea mai mare parte a țării vor fi perioade cu instabilitate atmosferică.

Aceasta se va manifesta prin averse, intensificări de scurtă durată ale vântului (rafale de 55...65 km/h), vijelii, căderi de grindină și descărcări electrice. În intervale scurte de timp sau prin acumulare
cantitățile de apă vor fi de 15...25 l/mp și izolat de peste 30...40 l/mp.

Astfel de fenomene vor fi spre seară și în prima parte a nopții, local, în sudul Olteniei, în sudul și estul Munteniei, precum și în sudul Moldovei.

Tot luni, între orele 15.00 - 23.00, va intra în vigoare o alertă Cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată, în Banat, Crișana, Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei și
jumătatea de nord a Moldovei, precum și în Carpații Occidentali, vestul Carpaților Meridionali și nordul Carpaților Orientali vor fi perioade cu vijelii puternice, cu viteze la rafală de 70...90 km/h, grindină de medii și posibil mari dimensiuni, averse torențiale. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 25...40 l/mp și izolat peste 50 l/mp.

Cea mai mare parte a Moldovei, nordul Olteniei și al Munteniei, sudvestul Transilvaniei, sudul Banatului și pe litoral se află, de luni, ora 10.00, până marți, ora 10.00, sub Cod galben de caniculă. Se vor înregistra temperaturi ridicate pentru această dată, maximele se vor situa între 30 și 34 de grade, iar disconfortul termic va fi ridicat, indicele temperatură-umezeală (ITU) situându-se în jurul valorii de 80 de unități. Totodată, pe alocuri nopțile vor fi tropicale, temperaturile minime atingând și depășind ușor 20 de grade.

De asemenea, de luni, ora 10.00, până marți, ora 10.00, în sud-estul Olteniei, sudul și estul Munteniei și în partea continentală a Dobrogei este Cod portocaliu. Se vor înregistra temperaturi deosebit de ridicate pentru această dată, maximele se vor situa, în general, între 35 și 37 de grade, va fi caniculă și disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Un alt Cod galben, valabil de marți, ora 10.00 până miercuri la ora 10.00 anunță, în centrul Moldovei și nordul Olteniei și pe litoral temperaturi ridicate pentru această dată. Maximele se vor situa între 30 și 34 de grade, iar disconfortul termic va fi ridicat, indicele temperatură-umezeală (ITU) situându-se în jurul valorii de 80 de unități. Totodată, pe alocuri nopțile vor fi tropicale, temperaturile minime atingând și depășind ușor 20 de grade.

Temperaturile se vor menține ridicate și pe parcursul zilei de miercuri în regiunile sudice și sud-estice.

Tot de marți, ora 10.00 până miercuri la ora 10.00 este Cod portocaliu în cea mai mare parte a Munteniei, sud-estul Olteniei, partea continentală a Dobrogei și în sudul Moldovei. Aici se vor înregistra temperaturi deosebit de ridicate pentru această dată, maximele se vor situa, în general, între 35 și 37 de grade, va fi caniculă și disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: vijelii canicula