x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Vremea Specialist ANM despre ce se va întâmpla în luna august, după vijeliile din iulie: „Ne putem aștepta la schimbări”

Specialist ANM despre ce se va întâmpla în luna august, după vijeliile din iulie: „Ne putem aștepta la schimbări”

30 Iul 2018   •   10:35
Specialist ANM despre ce se va întâmpla în luna august, după vijeliile din iulie: „Ne putem aștepta la schimbări”

Șefa secției de climatologie a ANM, Roxana Bojariu, a vorbit, la Antena 3, despre cum va fi vremea în luna august, după ce în luna iulie, inundațiile au afectat toată țara. 

„Nu e exclus să avem și temperaturi peste 35 de grade. Oarecum se schimbă tiparul de circulație. Ne putem aștepta la schimbări. Prin natura ei, luna august este cea mai liniștită dintre lunile de vară. E foarte important ca oamenii să urmărească avertizările meteo. Trebuie să te informezi ca să știi să te ferești de impactul distructiv”, a spus Roxana Bojariu.

 

De asemenea, Roxana Bojariu a vorbit și despre schimbările climatice din ultima perioadă.

„Deja trăim efectele schimbării climei. La noi, avem precipitații foarte intense, iar în alte locuri din lume avem secete favorizate de temperaturi foarte mari. Sunt temperaturi mari și în estul Siberiei. Această sursă suplimentară de umiditate a determinat la noi un aer mai răcoros”, a explicat Șefa secției de climatologie.

În Grecia şi în Suedia sunt temperaturi caniculare, iar România este lovită de fenomene extreme de scurtă durată. Mai mult, Marea Britanie se confrunta cu temperaturi incredibil de mari. În acelaşi timp, în Rusia a nins în mijloc de vară.

„Topirea ghețarului poate determina creșterea nivelului oceanului planetar. Avem aceste lucruri absolut surprinzătoare chiar pentru specialiști. Probleme sunt și vor fi. Până și în Japonia au fost ploi istorice, iar apoi caniculă și au murit oameni”, spune Roxana Bojariu.

Despre incendiile devastatoare din Grecia în care au murit 91 de oameni, Roxana Bojariu a spus că „Incendiile au cauze diverse, nu neapărat climatice. Dar au fost și zile călduroase, dar mai ales vântul. Însă nu doar aceste lucruri au dus la catastrofe. Să îți așezi o localitate în pădurea de pini e un risc. Catastrofa nu a avut doar determinantă climatică. Se pot face multe lucruri, chiar și atunci când ai evenimente la scară mare”. 

×
Subiecte în articol: cum va fi vremea in august