În fiecare an, universităţile din România, atât cele de stat, cât şi cele particulare, scot la concurs circa 280.000 de locuri, dintre care se ocupă aproximativ 200.000.
Dintre cele peste 80.000 de locuri care au rămas neocupate anul trecut, în jur de 2.500 au fost fără taxă, la facultăţile mai puţin căutate în această perioadă. „Ministerul Educaţiei a aprobat, pentru anul universitar 2015-2016, 62.400 de locuri bugetate la licenţă pentru universităţile de stat. În rest, este la decizia senatului fiecărei universităţi să stabilească cifra de şcolarizare din fiecare an”, a explicat, pentru Jurnalul Naţional, secretarul de stat pentru învăţământ superior, Gigel Paraschiv. Singura restricţie în stabilirea numărului maxim de locuri cu taxă este legată de capacitatea maximă admisă, pe care Agenţia Română pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS) a stabilit-o în urma evaluării instituţionale. „Numărul candidaţilor admişi este în scădere constantă, în ultimii ani. Sunt domenii foarte căutate şi altele mai puţin căutate”, mai spune secretarul de stat.
Specializările apreciate de angajatori
Unele specializări foarte căutate până acum trei ani nu mai asigură astăzi găsirea unui loc de muncă, pentru că numărul absolvenţilor depăşeşte cu mult oferta de posturi. Despre o inflaţie de absolvenţi se poate vorbi în cazul domeniilor în care nu mai sunt oportunităţi de angajare de mai mulţi ani. „În ultima perioadă, conform datelor pe care le-am obţinut de la participanţii la târgurile Angajatori de Top, cele mai căutate specializări sunt în domeniul tehnic -Automatică şi Calculatoare, Cibernetică, Electronică-Telecomunicaţii, Inginerie şi în domeniul economic -Finanţe-Bănci, Contabilitate, Administrarea Afacerilor”, explică Delia Moreanu, PR Specialist, Catalyst Solutions.