x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Supliment Timp Liber - 14 aprilie 2014 Uleiuri vindecătoare de stres şi surmenaj

Uleiuri vindecătoare de stres şi surmenaj

de Magda Marincovici    |    09 Mai 2014   •   20:34
Uleiuri vindecătoare de stres şi surmenaj
Sursa foto: Thinkstock

Sunt din flori (trandafiri, iasomie, tuberoze), flori şi frunze (mentă, geraniu, violete ), seminţe (nucşor, toca, ambre), fructe (cimbru, coriandru, anason, fenicol), coaja fructelor (portocale, bergamot, lămâi, mandarină), rădăcini (angelică, vetiver, cimbru), lemn sau scoarţă de copac (santal, cedru, scoţişoară), muguri şi boboci (cuişoare, plop negru, coacăz), planta întreagă (salvia, cimbru, busuioc), ace şi rămurele (pin, brad, chiparos).
Sunt naturale, pure, fără solvenţi, fără parabeni şi fără alte ingrediente sintetice sau solvenţi. Sunt volatile rezultate prin distilare sau presare din diverse plante. Parte dintre aceste plante sunt cultivate sau recoltate din flora sălbatică. Determină răspunsuri individuale la mirosul inhalat.
Compoziţia lor naturală, dumnezeiască este foarte complexă, extrem de valoroasă. Conţin câteva sute de molecule diferite, cu proprietăţi specifice, astfel explicându-se eficienţa lor. Nu se aplică pe piele în stare pură, ci numai diluate în baze uleioase sau în alte compoziţii. Paracelsus spunea: “Totul este otravă, ceea ce contează este doza”. Aşadar, ca şi în cazul medicamentelor, al drogurilor, trebuie să evităm supradoza. Contrafacut poate genera fenomene severe, instalate rapid.
Beneficiile lor sunt determinate de calitatea lor, important fiind să le procurăm de la producători verificaţi. Pot fi inhalate: direct din recipientul ţinut la câţiva centimetri distanţă de nas; indirect, după ce a fost picurat pe o bucată de vată sau tifon; în vapori de apă caldă, în care s-au pus două-trei picături; odorizarea camerei de zi, biroului, dormitorului; în masajul reflexiv al tălpilor, mâinilor, cefei sau a întregului corp. Ca elemente de siguranţă trebuie să ţinem seama că inhalarea de la o distanţă potrivită, un timp rezonabil ne protejează de efectele nedorite.
Nu se recomandă aplicarea directă pe piele, mai ales dacă aceasta este sensibilă sau are leziuni. Pot provoca alergii bebeluşilor, femeilor însărcinate, persoanelor suferinde de astm sau care fac tratamente complicate. Şi încă multe mai pot fi adăugate acestei definiţii a uleiurilor esenţiale. Pentru că despre ele este vorba, despre uleiurile esenţiale, cunoscute de când lumea, pe care omul modern reînvaţă să le folosească spre a ţine cât mai departe stresul, cauza a vreo 80% dintre boli, unele dintre ele foarte grave.
____________________

Levănţică: atenuează stările de anxietate şi depresie, linişteşte sistemul nervos şi combate insomnia. Uleiul de levănţică are un efect asupra celulelor cerebrale similar celui al medicamentelor sedative.

Măghiran: calmează emoţiile, temerile, neîncrederea în sine şi, mai ales, micşorează starea de agitaţie, de stres.

Chiparos. Graţie efectului de reglare a fluxului sanguin, ajută la revigorarea generală a sistemului nervos şi ţinerea sub control a stresului.

Grepfrut. Reface echilibrul de vitamine, hidratează eficient, redă pielii prospeţimea şi elasticitatea, reducând pe termen lung stratul celulitic. Dar, în mod special, este odihnitor, fiind indicat persoanelor surmenate şi stresate.

Salvie. Eficient în combaterea durerilor musculare şi reumatice, în stimularea zonelor celulitice, uleiul de salvie stimulează sistemul nervos şi-l eliberează de agitaţie şi iritare.

Portocală. Echilibrează balanţa hormonală contribuind astfel la buna funcţionare a organismului şi la întărirea sistemului imunitar. Şi, totodată, uleiul esenţial de portocală poate fi folosit în tratarea depresiilor uşoare şi a somnului agitat specific persoanelor extrem de obosite.

Lemn de santal. Are o indicaţie precisă: persoanelor care au nevoie urgentă de o reechilibrare nervoasă pe fondul unei perioade îndelungate de efort intelectual. Uleiul esenţial de lemn de santal este ideal contra tensiunilor nervoase.

Bergamota. Fără depresie şi anxietate, dar şi fără afecţiuni dermatologice, cum sunt psoriazistul si eczemele, cu ajutorul uleiului esenţial de bergamotă. Atenţie! În formă pură, aplicat direct pe pielea expusă la soare, acest ulei poate provoca arsuri.

Rozmarin. În apa de baie, în umidificător sau folosit în masaj, acest ulei este un minunat tonic la nivelul sistemului nervos.

Mentă. Răcoritor şi energizant, uleiul de mentă este un tonic pentru întregul organism. Are proprietăţi benefice în cazul persoanelor vlăguite de un efort intelectual major şi cu probleme de concentrare şi atenţie.

Iasomie. Este cunoscut încă de la bunicii noştri pentru rezultatele rapide şi eficiente în cazul persoanelor cu predispoziţii spre depresie şi anxietate legate de temerea nerespectării unor termene de predare a unor lucrări, spre exemplu. De asemenea, tot de la bunici mai ştim că uleiul de iasomie este indicat persoanelor care şi-au pierdut libidoul.

Lămâie. Sporeşte capacitatea de concentrare şi atenţia, atenuează durerile de cap provocate de oboseală prelungită, contribuie la redobândirea stării generale de bine şi de optimism.

Lemn de cedru. Tradiţional în Egiptul Antic şi la vechii arabi, acest ulei gălbui cu arome exotice, călduţe echilibrează fizic şi psihic, redându-i organismului nostru capacitatea de a face faţă stresului şi anxietăţii.

Ylang-ylang. Acest ulei este destinat creării stării de bine. Începând cu muzicalitatea denumirii acestui copac tropical, cu aromele, deopotrivă, virile şi discrete, ale florilor din care este extras, uleiul de ylang-ylang te scapă de stres şi îţi reface apetitul sexual.

Melisă (roniniţă). Este recomandat persoanelor agitate, puternic stresate aparent fără un motiv întemiat pe fondul unor dezechilibre hormonale, psihice. Face minuni în cazul persoanelor stresate din cauza unui stil de viaţă dezechilibrat.

Busuoic. Are efect revigorant, combate oboseala cronică şi stările de melancolie, migrenele şi depresia. Aduce limpezime în gândire şi asigură o stare mentală bună.

×