x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber 29 februarie. Tradiții și superstiții în anul bisect

29 februarie. Tradiții și superstiții în anul bisect

de Redacția Jurnalul    |    29 Ian 2024   •   15:30
29 februarie. Tradiții și superstiții în anul bisect

În calendarul gregorian, anul bisect are 366 de zile, în loc de 365, prin adăugarea unei zile la luna februarie, care are astfel 29 de zile, în loc de 28. Anul bisecat are loc o dată la patru ani. 

 

Există și multe tradiții și superstiții legate de luna lui Făurar:

Ursina

Luna Februarie aduce și  tradiția cunoscută sub numele de Ursina. Deși această lună este adesea asociată cu iubirea, având în vedere că Dragobetele este sărbătorit la data de 24 februarie, seria de festivități începe chiar din prima zi a lunii februarie, marcând celebrarea Ursinei. În această zi, numită, românii din anumite regiuni respectă o tradiție cunoscută sub numele de „Gurbanul viilor”.

De Gurbanul Viilor, bărbații se îndreaptă către vii pentru a dezgropa sticlele îngropate în toamnă. Odată ce aceste sticle sunt aduse la lumină, ei aprind un foc în jurul căruia se adună pentru a mânca și a petrece împreună. Obiceiul continuă chiar și după ce soarele apune, când participanții se întorc spre sat cu făcliile aprinse, menținând astfel atmosfera festivă și bucuria alături de cei dragi.

De unde vine numele "Făurar"

Numele "Făurar" asociat lunii februarie provine din tradiția românească populară și este legat de ocupațiile și activitățile specifice acelei perioade a anului. Februarie era luna în care se desfășurau diverse lucrări agricole, iar una dintre acestea era prelucrarea metalelor, în special a fierului. Meseriașii care lucrau fierul, precum fierarii sau făurarii, erau activi în această perioadă, iar numele "Făurar" chiar de aici vine: de la făurari.

Când își serbează ziua de naștere persoanele născute pe 29 februarie

Chiar dacă numărul persoanelor născute pe data de 29 februarie nu este foarte mare, la nivel global există peste patru milioane de indivizi care se confruntă cu această situație particulară, fiind nevoiți să-și sărbătorească ziua de naștere doar o dată la patru ani. Cu toate acestea, pentru cei născuți în această zi specială, există variante alternative pentru sărbătorirea zilei de naștere fie pe 28 februarie, fie pe 1 martie. Conform cercetărilor, probabilitatea de a te naște în ziua de 29 februarie este de aproximativ 1 la 1.460, notează dcnews.ro.

×
Subiecte în articol: 29 februarie an bisect