x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber 4 cursuri ce pot fi urmate online toamna aceasta. De la istoria Chinei la redesenarea propriei locuinţe

4 cursuri ce pot fi urmate online toamna aceasta. De la istoria Chinei la redesenarea propriei locuinţe

de Maria Coman     |    17 Sep 2021   •   09:27
4 cursuri ce pot fi urmate online toamna aceasta. De la istoria Chinei la redesenarea propriei locuinţe

Cu siguranţă online-ul nu va dipărea din vieţile noastre, mai ales acum, când ne-am dat seama că putem să participăm la o grămadă de cursuri şi spectacole fără să fie nevoie să plecăm de acasă şi să pierdem o grămadă de vreme în trafic. Pentru unii dintre noi experienţa directă este de neînlocuit, pentru alţii însă reprezintă o variantă foarte bună de dezvoltare personală. Mai ales dacă, să spunem, locuim în Bucureşti, dar ne interesează un curs ce se desfăşoară la Cluj, New York sau Beijing. 

 

Dacă vă interesează arta, dar şi istoria sau antropologia, un curs de doar 3 întâlniri ne vorbeşte despre povestea unor portrete celebre. În a doua jumătate a secolului al XV-lea un gen nou îşi face apariţia în arta europeană: autoportretul. Dacă pentru privitorul de astăzi, obişnuit cu moda selfie-urilor şi frenezia reţelelor de socializare, autoportretul nu pare o adevărată revoluţie, pentru oamenii Renaşterii el marchează o metamorfoză socială, intelectuală şi estetică. Studiind istoria unor autoportrete mitice, vedem, de fapt, evoluţia mentalităţilor europene referitoare la individ, la ideea de reprezentare, la locul artistului în societate şi la apariţia colecţiilor de artă. De-a lungul secolelor, profitând de progresul tehnic reprezentat de oglinda de sticlă, artiştii au aşternut pe panouri de lemn sau pe pânză adevărate istorii umane, pline de detalii oficiale şi personale, de glorie sau de melancolie, de interese financiare sau de exerciţii de introspecţie. Ironice sau elegante, adevărate meditaţii despre elaborarea unui tablou, dar şi despre destinul unui anumit personaj într-o epocă anume, autoportretele lui Jean Fouquet, Benozzo Gozzoli, Dürer, Caravaggio, Rembrandt, van Gogh sau Frida Kahlo spun povestea unui artist şi a unei epoci.

O introducere în civilizaţia chineză, de asemenea, poate fi o preocupare interesantă. Cursul presupune 5 întâlniri, vinerea, şi durează două ore. Cine n-a auzit de Marele Zid, Palatul Interzis, Ultimul Împărat, Armata de Teracotă sau de cele patru mari invenţii chineze? China cuprinde totuşi, în cei 5.000 de ani de existenţă, aspecte culturale şi istorice şi mai spectaculoase decât cele cu care lumea occidentală este atât de familiarizată. Cursul îşi propune să treacă dincolo de aceste  imagini „tipice” ce reduc Regatul din Mijloc doar la câteva aspecte esenţializate şi suprasolicitate mediatic. China şi împăraţii săi legendari, simbolistica festivalurilor tradiţionale, principiile artei chineze, mitologia chineză şi iconografia budistă, confucianistă şi daoistă vor fi examinate în cadrul acestui curs de-a lungul a cinci etape: mari împăraţi chinezi, mitologia chineză, festivaluri chineze, poezie şi pictură chineză clasică şi teatru chinez. 

Sau poate un curs de feminitate este ceea ce ne dorim. În fiecare persoană există un capital de frumuseţe nevalorificat, care poate ieşi la suprafaţă odată cu conştientizarea acestei calităţi. Frumuseţea, feminitatea, şarmul şi graţia există în fiecare femeie, indiferent de vârstă. Când toate acestea sunt puse în valoare, pot oferi încredere în sine, bucurie de a fi şi charismă. Cursul „How to be a lady” este un ghid care te ajută să conştientizezi paşii care pot fi parcurşi pentru a-ţi pune în valoare potenţialul de frumuseţe, fără excese sau artificii. Coafura, stilul vestimentar, culorile care ţi se potrivesc şi armonizarea lor cu machiajul sunt elementele pe care le vom analiza, pentru a afla ce anume ţi se potriveşte mai bine. Întâlnirile vor avea ca tematică impactul imaginii în relaţiile sociale şi puterea primei impresii, locul unde ne poziţionăm în percepţia noastră şi a celor din jur, frumuseţea cu şi fără efort, dar şi îmbunătăţirile pe care le putem aduce imaginii în ansamblu. 

Şi, dacă ne gândim să ne reinventăm spaţiul de acasă, câteva lecţii de design interior pot fi bine-venite. Cât de necesare sunt cunoştinţele de design de interior pentru cultura noastră generală şi ce presupune de fapt designul de interior – acestea sunt două întrebări pe care cu toţii le avem în minte atunci când vrem să participăm la un curs de acest tip. Deşi nu suntem nepărat conştienţi, design-ul de interior este o componentă mereu prezentă a vieţii noastre de zi cu zi. Cursul Introducere în designul de interior îşi propune să pună la dispoziţia celor pasionaţi, dar nespecialişti în domeniu, unele cunoştinţe ce le vor permite ca la final să privească spaţiul cu alţi ochi. Vor fi analizate mai multe produse de design (de la mobilier la cele decorative), iar cursul e menit să contribuie la dezvoltarea capacităţii de selectare a valorilor şi la clarificarea şi rafinarea gustului personal. Totodată, cursanţii vor putea înţelege mai bine diversele mentalităţi şi vor putea motiva alegerile creative.

Aceste cursuri sunt susţinute de Fundaţia Calea Victoriei, dar oferta este mult mai amplă.

×