x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber 5 legende urbane care NU se confirmă în realitate

5 legende urbane care NU se confirmă în realitate

de Redacția Jurnalul    |    17 Feb 2025   •   14:45
5 legende urbane care NU se confirmă în realitate
Sursa foto: Alex Nechez

Legendele și miturile sunt transmite de părinți, educatori din generație în generație, și răspândite chiar prin mass-media. Însă întrebarea este cât de adevărate sunt.

Iată 5 mituri care nu au nicio bază reală:

Trăsnetul nu poate lovi de două ori în același loc

Trăsnetul poate lovi în același loc de mai multe ori iar zona unde are loc furtuna nu influențează încărcarea electrică din atmosferă. Acest lucru s-a întâmplat pe 14 iunie 2005, când turnul televiziunii WVAH din Saint Albans, Virginia (SUA), a fost lovit de trăsnet de 50 de ori. Toodată, pe 30 iunie 2014, cei mai mari zgârie-nori din orașul american Chicago au fost loviți de trăsnet de 17 ori.

Cameleonii își schimbă culoarea pentru a se ascunde 

Cameleonii nu-și schimbă culoarea pentru a se ascunde mai bine, ci pentru a-și controla temperatura corpului și a comunica mai bine cu semenii lor. Schimbarea culorii este determinată de modificările fizice, fiziologice și emoționale prin care trec aceștia. Un alt factor care influențează culoarea cameleonilor sunt stimulii din mediul înconjurător, precum lumina și temperatura.

Limba este împărțită în zone pentru fiecare gust

Această afirmație este falsă. Orice zonă a limbii poate percepe fiecare dintre cele patru gusturi – dulce, acru, amar și sărat. Limba conține 50-100 de receptori pentru fiecare gust, distribuiți arbitrar pe întreaga suprafață. Anumite zone sunt mai sensibile la anumite gusturi.

Oamenii își folosesc mai mult una dintre emisferele cerebrale

Există două emisfere cererbrale - stânga și dreapta. Însă oamenii nu își folosesc cu preoponderență una sau alta dinre ele. Cele două părți ale creierului uman funcționează simultan. Ideea că emisfera stângă este răspunzătoare pentru logică, iar cea dreaptă pentru creativitate este falsă. .

Taurii se enervează la culoarea roșie

Deși toreadorii folosesc de obicei cape de culoare roșie pentru a-i provoca pe tauri în timpul coridei, culoarea nu are nicio influență asupra stării animalului. Taurii nu se enervează atunci când văd roșu în fața ochilor. Aceștia îi percep pe toreadori ca fiind o amenințare. Taurii atacă orice ființă sau lucru care se mișcă repede și dezordonat, notează stiripesurse.ro.

×
Subiecte în articol: legende urbane