Puțini știu că Teoria relativității, care a revoluționat legile fizicii, a fost realizată de Albert Einstein cu ajutorul soției sale. În anul 1921, el a primit Premiul Nobel pentru Fizică.
Dar în viața de familie, acesta nu era tocmai omul boem la care ne-am fi așteptat. El îi scria scrisori primei sale soții, Mileva Maric, în care îi impunea diverse obligații.
Reguli drastice pentru Mileva
Cei doi s-au cunoscut în 1896, la Institutul Politehnic din Zurich, Mileva fiind cu 4 ani mai mare. Era singura femeie care studia fizica, iar între cei doi a început inițial o relație de prietenie. S-au căsătorit în 1903.
După 11 ani de căsătorie și 3 copii, au hotărât să fie doar prieteni, fără să divorțeze. Astfel că celebrul fizician i-a impus acesteia reguli stricte pe care ea trebuia să le respecte.
Printre acestea, el îi cerea Milevei să îl servească fără să aștepte semne de afecțiune din partea lui, să-i gătească 3 mese pe zi, să se asigure că are haine curate și că nimeni nu îi folosea biroul.
Acestea reguli i-au fost impuse Milevei în 1914 și se regăsesc în volumul lui Walter Isaacson, “Einstein: Viaţa și universul său”.
Totodată, Einstein îi cerea soției sale să nu aibă nicio pretenție de relații personale cu el dacă acestea nu erau necesare din punct de vedere social. Mileva nu trebuia să se aștepte la intimitate și nici să-i reproșeze ceva în legătură cu acest aspect.
Mileva Maric nu trebuia să se aștepte ca soțul ei să stea cu ea acasă sau să călătorească împreună. Aceasta trebuia să părăsească biroul sau dormitorul bărbatului atunci când i se cerea acest lucru, fără să încerce să se opună.
De asemenea, ea nu avea voie să vorbească dacă nu i se cerea și nici să-l critice. Nu avea voie să-și denigreze soțul în fața celor trei copii.
Divorțul și un nou mariaj
În cele din urmă, soția sa nu a mai putut suporta comportamentul fizicianului și a părăsit casa lor din Berllin. Mileva i-a luat cu ea și pe cei trei copii, Liserl, Hans-Albert și Eduard.
În 1919, cei doi au divorțat, dar Albert Einstein nu a fost afectat. Mai mult, s-a declarat fericit să stea singur, “în apartamentul său mare, într-o liniște netulburată de nimic”, potrivit omofon.com.
Însă fizicianul s-a recăsătorit cu Elsa Lowenthal, verișoara lui. A cunoscut-o în timpul unei vizite la Berlin, unde locuia alături de fosta soție. După ce s-au căsătorit, Elsa era dispusă să respecte regulile impuse de soțul ei, deși nici ea nu era fericită.
Fizicianul i-a fost infidel soției sale, pe care a înșelat-o inclusiv cu secretara lui, Bette Neumann. În 1935, Elsa și Einstein s-au mutat în SUA, însă aceasta a murit după un an.
În 1922, un curier l-a întrebat pe Einstein ce este fericirea. El i-a scris niște cuvinte înțelepte pe o hârtie, care au devenit, ulterior, “Formula Fericirii”.
“O viață simplă și modestă aduce mai multă bucurie decât urmărirea succesului într-o neliniște constantă”, a fost mesajul lui Albert Einstein. În 2017, biletul a fost vândut cu peste un milion de dolari, notează ziarulring.ro.