
Mânăstirea Arnota a fost construită în urmă cu circa 400 de ani. Drumul începe pe o şosea pe jumătate asfaltată şi cu multe serpentine, printr-o carieră de piatră.
Este cea mai cunoscută ctitorie a lui Matei Basarab. E mai departe de răutăţi şi mai aproape de Dumnezeu, aşa cum afirma domnitorul Țării Românești.
Legenda spune că, la debutul domniei sale, Matei Basarab s-a salvat aici de turci. Biserica, atestată documentar în 1636, a fost renovată, două secole mai târziu, de Ştirbey Vodă.
"Matei Basarab a zidit această biserică din cărămidă atunci când a fost salvat în mod miraculos, însă se pare că exista înainte o bisericuţă de lemn ridicată de tatăl lui Matei Basarab, Danciu. Atunci era un drum mult mai micuţ, mai îngust. Se ajungea şi mai anevoios decât astăzi", povestește Ambrozia Rucăreanu, Maica Stareţă a Mânăstirii Arnota, pentru observatornews.ro.
Domnitorul şi-a dorit ca Arnota să fie necropola întregii sale familii iar visul i s-a îndeplinit. Până în anul 2000 a fost mânăstire de călugări, iar de atunci trăiesc aici măicuţe. 15 maici sunt acum sufletul Mânăstirii Arnota.
"Încercăm să ducem o viaţă în rugăciune. Întotdeauna rugăciunea trebuie îmbinată şi cu lucrul mâinilor, încercăm să facem şi diverse alte activităţi, dar care să nu ne scoată din ritmul slujirii pe care trebuie să o dedicăm, în primul rând, Domnului", a adăugat stareţa.
Mulţi pelerini se încumetă să urce pe jos până la biserica de lângă stânci. Marer parte a clădirii a fost restaurată cu bani europeni.

"E o linişte extraordinară pentru că e o încărcătură duhovnicească deosebită, încercăm să-i aducem şi pe copii, să-i familiarizăm cu locul, să-i familiarizăm cu relaţia pe care trebuie s-o avem cu Dumnezeu. Plecăm mai încărcaţi de aici", spune o femeie.
Tabere pentru copii
În fiecare an, zeci de copii lasă telefoanele acasă şi merg în tabără la mânăstire. Aici descoperă un muzeu inedit.
"Putem vedea în panoul din faţă trei dintre ferecăturile de la sfintele moaşte pe care Matei Basarab le-a dăruit Mânăstirii Arnota. Ele se află tot la Muzeul de Artă din Bucureşti, în Sala Tezaur. Pe inscripţia de pe ele, putem citi: Dăruite de Matei Voievod şi Elina Doamna şi cumpărate de la călugări din Muntele Athos şi dăruite Mânăstirii Arnota şi vai de cel ce le va înstrăina vreodată. A făcut danii în Bulgaria, Serbia, Macedonia, Grecia şi Muntele Athos", a mai explicat maica stareţă.
La 6 kilometri distanţă de Arnota, în chei, se află un alt lăcaș de cult. Mânăstirea Bistriţa.