x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii 5 orașe din România ce merită descoperite vara aceasta 

5 orașe din România ce merită descoperite vara aceasta 

de Maria Coman     |    22 Iun 2022   •   08:15
5 orașe din România ce merită descoperite vara aceasta 

Vacanțele în străinătate sunt scumpe anul acesta și puțin probabil să se schimbe ceva în viitorul apropiat, așa că e un moment bun să ne uităm și spre ce putem face la noi în țară. Sigur, la mare, la munte, dar de ce să nu încercăm și city-break-uri la noi. 

Craiova e un oraș care s-a schimbat spectaculos în ultimii ani. Pe lângă festivalul de teatru ce abia s-a terminat, sunt o mulțime de locuri de descoperit. Centrul istoric a fost renovat, iar cine ajunge acolo retrăiește atmosfera anilor 1900, datorită străzilor pavate cu granit, scuarurilor, piațetelor și fântânilor din zonă. Parcul Romanescu, al treilea mare parc natural din Europa, e și el un obiectiv de neratat. Veți descoperi acolo un amfiteatru pentru spectacole, una dintre cele mai vechi grădini zoologice din țară, Casa Bibescu și câteva restaurante, dacă vă doriți o pauză. Muzeul de artă, construit la începutul secolului XX, Palatul Mihail se detașează prin detaliile de execuție, ce au distincția unei bijuterii migălos meșteșugite. 

Din Oltenia mergem în Moldova, la Iași. Prima oprire, la Palatul Culturii, conceput în spiritul palatelor comunale din Europa de Vest, este o îmbinare fericită a mai multor stiluri arhitecturale: neogotic, romantic și neobaroc. În prima perioadă de edificare, stilul folosit a fost sobru și sever, în a doua etapă ornamentele s-au multiplicat, iar elementele decorative au fost marcate puternic de baroc. Sunt 4 muzee care pot fi vizitate, Muzeul de Istorie al Moldovei, Muzeul Etnografic, Muzeul de Artă și Muzeul Științei și Tehnologiei Ștefan Procopiu. De neratat este, bineînțeles, Parcul Copou. Parcul datează din prima jumătate a secolului al XIX-lea, amenajarea sa începând în anii 1833-1834 sub domnia lui Mihail Sturza. Situat într-o zonă ale cărei spații verzi deveniseră populare în rândul conducătorilor Moldovei încă din a doua jumătate a secolului al XVII-lea, parcul a trecut prin mai multe etape de dezvoltare. Desigur, dacă ajungeți acolo nu veți rata celebrul tei al lui Mihai Eminescu. Iașiul e un oraș cu multe restaurante bune și cu o viață de noapte ce merită o vizită și pentru cei mai tineri. 

Oradea s-a schimbat, de asemenea, foarte mult în ultima perioadă. Piața Unirii este azi centrul istoric și cultural al orașului Oradea și este opera mai multor maeștrii arhitecți, pictori și constructori, iar pe lângă clădirile istorice zona este plină de cafenele și restaurante. Tot în Oradea puteți descoperi și complexul baroc, cel mai important complex de acest tip din România si unul din cele mai reprezentative ale Europei. Este construit din trei monumente, și anume: Palatul Baroc, Bazilica Romano-Catolică și Șirul Canonicilor. Palatul în sine are o sută de camere și 365 de ferestre câte una pentru fiecare zi a anului. În 2022 Oradea a fost desemnată cea mai frumoasă destinație Art Nouveau din Europa, datorită celor aproape 90 de monumente și case în acest stil. Calea Republicii este principala zonă pietonală, unde se găsesc terase, restaurante, patiserii și magazine, și câteva clădiri emblematice pentru oraș, printre care și Teatrul Regina Maria, Biserica Ursulinelor, Palatul Rimanoczy, dar și cel mai impresionant dintre toate, Palatul Moskovits Miksa. 

Alba Iulia este orașul cu cea mai mare cetate din România, iar variantele de vizitare sunt multe. Traseul turistic Porțile cetății, spre exemplu, străbate Cetatea de la răsărit la apus. Altfel spus, străbate cele şase porţi ale fortificaţiei, prin dreptul Sălii Unirii, al Muzeului Național al Unirii, al Palatului Principilor Transilvaniei și prin dreptul celor două catedrale, Catedrala Romano-Catolică și Catedrala Încoronării. Catedrala Romano-Catolică este, de altfel, cea mai veche catedrală din Transilvania care continuă să funcționeze și cea mai veche clădire, ridicată la începutul secolului XIII, din Alba Iulia şi din judeţul Alba. Cei care vor să se relaxeze în natură au la dispoziție parcul dendrologic, unic în România tocmai prin amenajarea sa, în mijlocul unei păduri. 

Și, ca să nu lăsăm litoralul deoparte, mergem și la Constanța. Primul obiectiv ar putea fi Farul Genovez, construit de genovezii care făceau comerț în portul românesc. Farul e înalt de 8 metri, iar lumina sa poate fi văzută de la aproximativ 10 mile marine. A funcționat până în 1913, iar apoi a devenit obiectiv turistic. Moscheea Carol, la rândul ei, este unul dintre cele mai importante monumente arhitecturale din oraș, construită la inițiativa regelui Carol I, și care adăpostește numeroase obiecte de patrimoniu. Printre acestea, covorul lui Abdul Hamid, unul dintre cele mai vechi covoare din Europa. Acvariul și Delfinariul orașului ar trebui și ele incluse pe lista obiectivelor de văzut în vacanță, mai ales dacă sunteți împreună cu copii. Constanța are și multe clădiri istorice care, din păcate, nu sunt restaurate, cum este Palatul Regal din Mamaia, dar pot fi văzute măcar pe exterior. 

×
Subiecte în articol: Casa Bibescu parcul romanescu