x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Arii protejate ale României. Parcul Natural Cefa

Arii protejate ale României. Parcul Natural Cefa

31 Ian 2017   •   19:20
Arii protejate ale României. Parcul Natural Cefa
Sursa foto: wikipedia.org

Parcul Natural Cefa este o arie protejată de interes național ce se situează pe teritoriul județului Bihor. Cefa are peste 5.000 de hectare, iar parcul a fost înființat abia în anul 2010. Parcul reprezintă o arie cu luciu de apă. Aici își găsesc adăpost numeroase specii faunistice de mamifere, păsări, reptile și insecte, unele protejate prin lege. În cadrul parcului este inclusă și rezervația naturală Colonia de păsări de la Pădurea Rădvani unde cuibăresc speciile de păsări ocrotite: stârcul cenușiu și egreta albă.

De asemenea, parcul se suprapune sitului de importanță comunitară Cefa și ariei de protecție specială avifaunistică Pescăria Cefa - Pădurea Rădvani. Zona mai este denumită și “Delta dintre Crișuri” datorită patrimoniului natural deosebit de bogat, comparabil din multe puncte de vedere cu acela din Delta Dunării.

Cefa se află la 25 de kilometri de Oradea și este considerată raiul pescarilor, deoarece suprafața populată cu pești depășește 600 de hectare. În apropierea parcului se află și câteva obiective culturale de interes cum ar fi: situl arheologic de la Cefa (așezări atribuite sec. XI - XIII) sau situl arheologic de la Sânnicolau Român (sec. II - III p. Chr.). Aproape de Cefa, în Inand, se mai găsește Biserica ortodoxă "Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil", construită în 1826.

×