Atentatele teroriste din ultima perioadă, petrecute în zone care altădată aduceau profituri tour-operatorilor, par să transforme radical harta turismului. Nevoia de siguranță îi determină pe călători să evite țările în care au avut loc acte de o asemenea violență, sau, după caz, să își anuleze vacanțele deja achitate.
Planuri schimbate din mers
Bruxelles-ul a atras ani la rând turiștii străini curioși să vadă arhitectura impresionantă a orașului, dar și sediile unora dintre cele mai importante instituții ale Europei. Pentru că atunci când spui Bruxelles, spui Uniunea Europeană. Bruxelles este un nod important de transport, aici sunt sediile NATO şi cele ale instituțiilor europene, și este un important oraș de tranzit pentru oamenii de afaceri. Însă atentatele din martie au afectat serios imaginea și economia acestui oraș. Efectele s-au simțit imediat. După producerea exploziilor, spaţiul aerian din jurul capitalei Belgiei s-a golit. Toate cursele au fost anulate, iar printre ele au fost și mai multe zboruri din România. Rata de ocupare a hotelurilor din Bruxelles a scăzut de la 82%, în noaptea de dinaintea atentatelor, la numai 25% la câteva zile de la atacurile teroriste. Iar unda de șoc a afectat și celelalte țări din regiune. Rata de ocupare a hotelurilor din Londra a scăzut la 58%, iar a celor din Paris la 67%. Astfel, Belgia a intrat pentru perioada următoare pe lista țărilor mai puțin sigure pentru o călătorie.
Avertismente de călătorie
În acest moment, pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe sunt 79 de avertismente de călătorie și 18 atenționări, între care nouă au apărut numai în luna martie. Pe lista celor mai periculoase locuri sunt țări precum Egipt, Tunisia, anumite zone din Mexic, Ucraina, Kenya și, mai nou, Istanbul. Cum numărul turiștilor interesați de aceste zone scade considerabil, agențiile de turism din întreaga lume pierd miliarde de euro. Specialiștii spun că o destinație în care au loc atentate teroriste dispare din sfera de interes a turiștilor. Încrederea călătorilor se restabilește pe măsură ce autoritățile reușesc să readucă situația sub control. „Imediat după atentate, românii se reorganizează, își replanifică vacanțele și își refac planurile. Agențiile de turism nu mai promovează destinația respectivă, iar românii amână decizia de călătorie. Panica trece cam după 2-3 săptămâni, iar atunci românii încep să își facă din nou planuri de vacanță, încercând să ocolească orașul afectat. După încă maximum o lună, totul începe să revină la normal și atât timp cât orașul respectiv nu mai este prezent la știri cu subiecte negative, românii încep să își planifice din nou vacanțe acolo. La fel s-a întâmplat și la Madrid, Londra, Paris și, pro- babil, așa va fi și cu Istanbul sau Bruxelles”, explică Răzvan Pascu, consultant în turism.
Tunisia, scoasă din itinerarii
Unele destinații, cândva căutate, au dispărut complet din ofertele agențiilor de turism din cauza teroriștilor. Destinaţii considerate exotice precum Tunisia și Egipt, îi atrăgeau pe români cu șarmul oriental și preţurile relativ scăzute. Atentatele teroriste au pus, însă, pe fugă turiștii străini din aceste țări.
Tunisia a fost, până anul trecut, o destinație extrem de solicitată. Însă acum un an, întreg mapamondul era în stare de șoc în urma atentatului terorist din stațiunea Port El Kantaoui de la Marea Mediterană. În 26 iunie 2015, 39 de oameni au fost omorâți pe plajă, iar 38 au fost răniți de către un student tunisian înarmat cu un automat Kalașnikov. Teroristul, Seifeddine Rezgui, ucis de forțele de securitate tunisiene, comisese atentatul în numele organizației Stat Islamic. Majoritatea victimelor au fost turiști britanici, dar și germani și fracezi. Acest atac a fost pre- cedat de un alt atentat terorist: în 18 martie 2015, la Muzeul Național Bardo din Tunisia, 22 de persoane au fost omorâte de atacatori jihadiști. Un număr de 20 de turiști străini și doi tunisieni au căzut victime atacatorilor. După aceste două incidente sângeroase, liniile de croaziere au scos Tunisia din itinerarii.
Turismul egiptean, distrus de atacurile cu bombe
Acum 7-8 ani, fluxul de români către Egipt ajungea la 500-700 de persoane pe săptămâna. Acum, însă, croazierele sau circuitele pe Nil nu mai sunt recomandate. Și asta după ce anul 2015 a fost marcat de o serie de atentate teroriste. Pe 29 iunie 2015, procurorul general al Egiptului, Hisham Barakat, a fost asasinat la Cairo. Pe 10 iunie 2015, a avut loc un atac terorist la templul de la Karnak, în apropiere de Luxor, o zonă-magnet pentru turiști. Iar în martie 2015, Aswan, o altă zona populară, a fost ținta unui atentat cu bombă.
Oferte la jumătate din preţ
Din dorința de a nu exclude, în totalitate, din oferta lor anumite destinații unde au avut loc atentate teroriste, tour-operatorii sunt dispuși să lase chiar și jumătate din tariful pe care îl practicau în urmă cu câțiva ani. Iar ofertele precum „239 de euro pentru 5 nopți la Madrid, transport cu avionul și cazare la hotel de patru stele, cu mic dejun inclus” au ajuns o normalitate. Cu toate acestea, turiștii români cântăresc acum mult mai bine un city break în Londra, Bruxelles, Berlin, Roma sau Madrid. Mulți au preferat să se reorienteze către alte destinații. Așa se face că în ofertele agențiilor de turism au apărut orașe care până de curând nu erau foarte căutate.
Varșovia, Polonia
Pentru un weekend în Varșovia, în luna mai, prețurile pornesc de la 219 euro, bani în care sunt incluse 2 nopți de cazare la un hotel de 3 stele și transportul cu avionul. Una dintre principalele atracții din Varșovia este Castelul Regal, care poate fi vizitat gratuit.
Cracovia, Polonia
Polonia mai are un oraș turistic în top: Cracovia. Un weekend petrecut aici costă aproximativ 200 de euro. Vizitarea principalei atracții, Castelul Regal Wawel, costă 4 euro, iar o masă copioasă, cu trei feluri de mâncare și o sticlă de vin, costă aproximativ 60 de euro.
Vilnius, Lituania
Un city break în Vilnius cos- tă de la 318 euro, sumă care acoperă 3 nopți de cazare în cameră dublă, într-un hotel de 3 stele, mic dejun și biletul de avion București-Vilnius-București cu toate taxele de aeroport incluse. Una dintre cele mai importante atracții este Biserica Sf. Ana, iar pentru vizitarea ei nu trebuie să scoți nimic din buzunar.
Budapesta, Ungaria
Budapesta, capitala Ungariei, rămâne în topul preferințelor turiștilor care vor să petreacă 3 zile de neuitat. O noapte de cazare într-un hotel de 3 stele costă, în medie, 38 de euro. Pentru turiștii români, cel mai mare avantaj este că pot ajunge în Budapesta cu mașina sau cu trenul, iar cei cu bugete mai mari pot alege avionul.
Dubrovnik, Croația
Dubrovnik e relativ aproape de România. Este un loc pitoresc și merită văzut, mai ales pentru zidurile vechi ale orașului. Este destinația ideală de city break. Restaurantele cu terase panoramice, magazinele de bun gust, ceainăriile inedite și marea de culoarea smaraldului creează o atmosferă magică pentru vacanțe de neuitat.
România, o destinație sigură
Conform unui studiu realizat de portalul de rezervări online HotelGuru.ro, românii consideră destinațiile de vacanță interne ca fiind sigure și își propun ca în 2016 să se bucure mai mult de sejururi în regiuni precum Transilvania, Bucovina sau Delta Dunării.
Cei care au răspuns sondajului au declarat că vor continua să călătorească în afara țării, însă cu mai multă precauție și atenție asupra securității lor. În topul încrederii au mai fost enumerate destinații precum Spania, Italia și Grecia, urmate de țări ca Elveția. „Destinațiile din țările nordice sunt considerate în continuare sigure, dar sunt și mai scumpe. Destinații sigure sunt considerate și țările cu mai puțină expunere din Estul Europei, și aici includem și România. De asemenea, inclusiv Grecia, Spania și sudul Franței sunt considerate încă sigure pentru cei care își doresc să călătorească la mare, la vară. Există însă mulți români care profită de reducerile oferite de hotelierii din Turcia și atunci când primesc discounturi importante de la agențiile de turism aleg destinații de pe litoralul turcesc pentru vacanța de vara aceasta”, mai spune Răzvan Pascu.