x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Atenție unde vreți să plecați în vacanță! Destinații periculoase

Atenție unde vreți să plecați în vacanță! Destinații periculoase

de Luciana Cocoș    |    10 Noi 2015   •   16:39
Atenție unde vreți să plecați în vacanță! Destinații periculoase
Sursa foto: Alfredo

Evenimentele recente, precum doborârea avionului rusesc în Egipt, dar și conflictele din zona arabă, cum este războiul din Siria, fac din aceste țări destinații pe care turiștii ar trebui să le evite, pentru siguranța lor. Tunisia și Egipt sunt doar două dintre țările preferate de români, iar lista este completată și de alte destinații. Fie că urmează să plecați în vacanță sau pentru afaceri în zone cu potențial de risc, este bine să vă infor-mați asupra situației de securitate din țara respecti-vă. Iar autoritatea care oferă aceste informații este Minis-terul român de Externe.

Egipt și Tunisia, țări de ocolit. Turcia, zonă cu grad de risc
„Românii se tem de lumea arabă. Singura destinație accep-tată sunt Emiratele. Pe Egipt scăderea este dramatică. Din cauza atacului din Tunisia, cererea pentru vacanțe în țările din lumea arabă a scăzut dramatic, de trei ori față de anii anteriori. Nu cred că Tunisia își va reveni mai devreme de cinci ani”, a declarat recent, în cadrul unei conferințe de presă, proprietarul agenției de turism Cocktail Holidays. Românii au toate motivele să ocolească aceste zone, declară și Răzvan Pascu, consultant marketing turistic Asociația Travel Focus. „Românilor le este teamă, într-adevăr, să mai călătorească în Egipt. Nici nu le-aș recomanda să o facă, există multe alte destinații, mai sigure, care pot fi vizitate.” O altă destinație care ar putea avea de suferit este Turcia. Și asta din cauza războiului din Siria. „Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care călătoresc în Republica Turcia să evite orice deplasare în zona de sud-est, situată la frontiera cu Siria și Irak, în special în provinciile Batman, Diyarbakır, Hakkarı, Mardin, Muș, Siirt, Șanlıurfa, Șırnak și Van, din cauza riscului apariţiei unor manifestări spontane care pot degenera în ciocniri violente cu forţele de ordine și a riscului de atentat terorist”, avertizează ministerul.

Îmbulzeală în Dubai
Există totuși și zone în care turiștii se pot bucura de o vacanță în siguranță. Emiratele Arabe Unite rămân singura destinație acceptată de români. „Din punctul meu de vedere, acum Dubai și Abu Dhabi sunt cele mai căutate destinații turistice din zona Orientului Mijlociu, fiind totodată și cele mai accesibile dintre Emirate. Numărul românilor care aleg să își petreacă vacanța în Dubai sau Abu Dhabi este în creștere și acest fapt se datorează și numărului mare de zboruri și companii aeriene care zboară spre aceste destinații, fiind disponibilă inclusiv o variantă de zbor low cost. Dar este Dubaiul o desti-nație sigură? „Dubai este un hub internațional, foarte mulți expați (inclusiv români) lucrează acolo, sunt destul de puțini habotnici, motiv pentru care nu văd care ar fi elementele posibil riscante. La Abu Dhabi este similară situația. Qatar și Oman sunt alte state căutate de români pentru muncă și folosite pentru legătura bună spre Asia, la plecarea în vacanță”, mai spune Răzvan Pascu.

Un oraș al superlativelor
Dubai este capitala Emiratului cu același nume, unul din cele șapte ale Emiratelor Arabe Unite, aflat pe malul sudic al Golfului Persic. Dubaiul este un oraș în deșert, cu o infrastruc-tură de invidiat, politici liberale și diverse atracții turistice. Moscheea Jumeirah este una dintre cele mai frumoase și mari moschei, un model spectaculos al arhitecturii islamice. Cu siguranță una dintre cele mai impresionante atracții este Burj al Arab, cel mai scump și mai înalt hotel din lume (321 de metri), singurul de 7 stele din lume, mai mare decât Turnul Eiffel și cu doar 60 de metri mai mic decât Empire State Building. Emirates Towers reprezintă simbolul prosperității orașului. Înălțimea turnurilor este de 350 m, respectiv 305 metri. Pentru a gusta din extravaganța orașului trebuie să scoateți din buzunar de la 600 de euro de persoană, pentru cazare și avion. Perioada preferată a turiștilor români este și cea ideală de călătorie: decembrie – februarie, când tempe-raturile sunt foarte plăcute, de aproximativ 24°C.

Potențialul orașelor Dubai și Abu Dhabi pentru turiștii români este dat, în principal, de două elemente: clima caldă în timpul sezonului rece la români și posibilitățile extinse de shopping”, a declarat consultantul Răzvan Pascu. Iar agențiile de turism confirmă cele spuse.

În acest moment, trei companii aeriene au zboruri directe București-Dubai, în total, opt zboruri pe săptămână.
Atunci când ajung în provincii din zona de sud-est a Turciei, cetățe- nilor români li se recomandă insistent să evite locurile aglome- rate din spațiile publice, unde pot fi amplasate dispozitive explozive.
 

×
Subiecte în articol: Egipt