x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Hotelul de Gheaţă se construiește din nou, la Bâlea Lac

Hotelul de Gheaţă se construiește din nou, la Bâlea Lac

de Diana Scarlat    |    25 Noi 2022   •   07:30
Hotelul de Gheaţă se construiește din nou, la Bâlea Lac

Ultimii doi ani ne-au privat și de plăcerea de a vizita construcțiile de gheață de la Bâlea Lac, dar și de posibilitatea de a promova România cu acest concept care a atras zeci de mii de străini spre țara noastră, din 2005 până în 2019.

Autorii conceptului au decis să ridice din nou complexul unic în Europa de Sud-Est, iar meșterii lucrează deja la tăierea blocurilor de gheață din Lacul Bâlea, pentru a construi clădirile-iglu.

Hotel of Ice, conceptul de marketing deja faimos în toată lumea, are ca temă Europa, fiecare cameră urmând să fie decorată și „botezată” cu numele unei capitale de pe continent.

Cel de-al şaisprezecelea sezon al Proiectului de Marketing Turistic „Hotel of Ice – Bâlea Lac” se ridică, în aceste zile, ca un omagiu adus turismului din întreaga Europă. Decorațiunile care vor fi sculptate în blocurile de gheață vor aminti de locuri faimoase și de simboluri sau obiective importante din mai multe ţări europene. 

La fel ca în fiecare an, hotelul de gheață va fi conceput ca un imens iglu, cu un lobby central, care va găzdui zona de restaurant și bar, iar camerele (probabil 12) vor fi amplasate de jur împrejur. Mesele, barul, scaunele, farfuriile și chiar paharele sunt toate de gheață. Aici vesela nu se sparge, ci doar se topește, dar se poate recongela, peste noapte.

Pe lângă hotel, așa cum s-a întâmplat și în ultimii ani, se vor mai construi igluuri cu două sau trei camere, care imită apartamentele hotelurilor. De asemenea, se va construi din nou biserica de gheață unde în ultimii ani s-au oficiat mai multe slujbe de botez sau de nuntă, din toate riturile creștine. De obicei, la sfințirea Bisericii de Gheață de la Bâlea Lac participă preoți din toate bisericile creștine, chiar dacă, la un moment dat, s-a comentat despre această construcție că ar fi o blasfemie. Ulterior au înțeles și cei care au comentat că este o adevărată minune la Bâlea Lac, iar turiștilor li se oferă posibilitatea de a se închina și de a se ruga în vârful muntelui, de a se căsători sau de a-și boteza copiii și la peste 2.000 de metri altitudine.  

Un concept „verde”, accesibil cu trenul

Iarna şi-a intrat pe deplin în drepturi la Bâlea Lac, iar de Crăciun va fi vizitabil noul complex de gheață. Pe lângă toate construcțiile și statuile sculptate în blocuri de gheață, la Bâlea Lac se va organiza din nou și spațiul pentru iubitorii sporturilor pe zăpadă, Ice Park. Dacă vor fi favorabile condiţiile meteo, primii oaspeţi ai Hotelului de Gheaţă Bâlea Lac din sezonul 2022 – 2023 vor sosi în Ajunul Crăciunului. 

„Anul acesta introducem și un circuit turistic, pentru a include Palatul Brukenthal Avrig, dar și pentru a le pune la dispoziție mijloace de transport celor care vin cu trenul. Se poate ajunge foarte ușor la gara Avrig, iar noi am conceput un sistem de preluare și transfer, în regim „shuttle”, pentru cei care nu vin cu mașina personală. Avem în proiect un pachet turistic destinat celor care vor să viziteze astfel Hotelul de Gheață și Palatul Brukenthal din Avrig, iar pentru grupuri organizate putem oferi transport, cazare și masă pentru mai multe zile, într-un circuit care să includă și vizitarea zonei: Castelul Zânelor de la Porumbacu, Casa Întoarsă, Muzeul Badea Cârțan, Mănăstirea Cisterciană și alte locuri minunate pe care, cu siguranță, le vor aprecia atât românii, cât și străinii”, spune inițiatorul Proiectului de Marketing Turistic „Hotel of Ice Bâlea Lac”, Arnold Klingeis.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Ce trebuie să știe vizitatorii

De la Palatul Brukenthal se ajunge la Bâlea Cascadă cu mașina, pe porțiunea deschisă și iarna din Transfăgărășan, trecând prin localitatea lui Badea Cârțan. Iar de la Bâlea Cascadă se urcă doar cu telecabina, pe timp de iarnă. Turiștii trebuie să știe programul telecabinei, pentru a nu rămâne pe munte după ultima cursă. De obicei, telecabina circulă cât timp este lumină naturală, doar în cazuri excepționale putând funcționa și după lăsarea serii. Dacă vremea nu este prielnică, în cazul în care se întețește vântul, telecabina nu mai poate funcționa.

 

Se poate dormi și în cabane

Posibilitățile de cazare în această zonă sunt multe. Temerarii se pot aventura să doarmă o noapte într-o cameră a Hotelului de Gheață sau într-un iglu, dar li se oferă întotdeauna și varianta de „backup”, adică pot cere cazarea într-o cameră de la una dintre cabane, dacă nu se adaptează. Paturile din Ice Hotel și din igluuri sunt și ele de gheață. Vestea bună e că sunt bine acoperite cu blănuri, la fel ca în igluurile eschimoșilor, iar cei care vor să experimenteze o astfel de noapte primesc pături și saci de dormit. Pentru că temperaturile sunt foarte scăzute, turiștii cazați aici folosesc doar toaletele din cabanele complexului de la Bâlea Lac.

„Unii dintre cei care vor să doarmă în hotel se străduiesc să reziste până dimineață, dar alții vin după miezul nopții și cer un ceai cald, un vin fiert și o cameră în cabană. Nu toată lumea rezistă, dar toți sunt fericiți la final, pentru experiența unică. De fapt, pentru asta vin aici cei mai mulți. În cei doi ani de pandemie, când hotelul nu s-a mai construit, din cauza situației create de impunerea restricțiilor, foarte mulți au sunat să întrebe când se va ridica din nou. Oamenilor le place ideea, aventura, le plac peisajele, vin pentru aerul curat, pentru sporturile de iarnă. Acum sunt deja foarte mulți care fac rezervări și pentru februarie-martie, ca să fie siguri că mai găsesc locuri. Dacă totul este ocupat la cabane, îi putem caza și la Palatul Brukenthal, și la vilele pe care le avem în apropierea palatului, la Avrig, unde experiența este la fel de interesantă pentru ei. Acolo descoperă istoria Transilvaniei și se simt ca niște împărați, pentru că decorurile au fost refăcute astfel încât să nu fie simple camere de pensiune, ci adevărate mici muzee”, explică organizatorii.

În sălile Palatului Brukenthal Avrig, folosite atât pentru restaurant, cât și pentru evenimentele care se organizează frecvent, vizitatorii sunt întâmpinați cu tablouri reprezentând nobili ai secolelor trecute sau reproduceri ale unor picturi celebre. Mobilierul și decorurile amintesc de viața la palat, așa cum era acum 200 de ani.

Hotelul de Gheață a devenit celebru atât prin unicitatea construcției, cât și prin peisajele pe care le oferă vizitatorilor, de pe versantul nordic al Munților Făgăraș, unde zăpada se menține din noiembrie până la sfârșitul lunii mai. Deja s-au făcut rezervări pentru perioada sărbătorilor și pentru luna ianuarie, peste 500 fiind din Anglia și alte țări europene, dar și din Orientul Mijlociu.

×
Subiecte în articol: balea lac hotel gheata Hotel of Ice