x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Baraj construit de castori, vizibil din spaţiu

Baraj construit de castori, vizibil din spaţiu

de Tudor Cires    |    10 Mai 2010   •   00:00
Baraj construit de castori, vizibil din spaţiu

Provincia Alberta, situată în sud-vestul Canadei, a devenit o destinaţie turistică importantă încă din zorii secolului trecut, mai ales datorită pârtiilor sale de schi, între care cea mai renumită este cea de la Calgary, unde a fost organizată, de altfel, şi una dintre ediţiile Jocurilor Olimpice de Iarnă.

Fără îndoială, însă, ceea ce atrage cel mai mult turiştii este natura, prezervată cu elementele ei de "sălbăticie" care o fac unică pe planetă. Aici există mai multe parcuri cu statut de monument al naturii, între care Elk Island National Park, Wood Buffalo National Park şi, mai ales, uluitoarea "câmpie de gheaţă" Columbia. În Munţii Rocky întâlnim de asemenea două teritorii cu o valoare inestimabilă ca patrimoniu natural: Banff National Park şi Jasper National Park, ambele intrate sub protecţia UNESCO.

Reconstituirea epocii "Goanei după aur" atrage de asemenea peste un milion de turişti anual, Edmonton situându-se pe ruta tradiţională a aventurierilor care mergeau spre câmpurile de aur din Yukon.

Drumheller Valley, localizată la nord de Calgary, este cunoscută drept "capitala mondială a dinozaurilor", aici putând fi vizitat impozantul muzeu de paleontologie Royal Tyrell.

Dar acestea nu sunt decât o parte dintre atracţiile turistice unice ale provinciei canadiene Alberta. Oricât de surprinzătoare ar fi, nici una nu se compară cu uriaşul baraj construit de castori, în partea sudică a Parcului Naţional "Wood Buffalo". Sigur, în sine, un baraj construit de castori este un monument impresionant pentru orice european. Însă cel despre care vorbim... se poate vedea şi din spaţiu. Şi asta pentru că, în loc de maxim 75 m, cât au de obicei astfel de construcţii, acesta măsoară de aproape douăsprezece ori mai mult. Pentru cei 850 m de baraj au lucrat mai multe generaţii de castori, impozanta structură fiind începută în anul... 1975. După 35 de ani, castorii din Alberta şi-au încheiat surprinzătorul "proiect de amenajare hidrografică". Şi, spun specialiştii, nu există nici o fisură în opera acestor neobişnuiţi arhitecţi şi constructori.

Foarte buni înotători, castorii îţi folosesc dinţii drept instrumente de construcţie, iar ca materiale: piatra, noroiul şi lemnul. Motivul pentru care încep astfel de construcţii îl reprezintă necesitatea de a se proteja de prădători, cum ar fi coioţii sau urşii. Specialiştii cred că barajele construite de castori au şi un efect benefic asupra naturii, materialul vegetal care putrezeşte transformându-se în turbă, care înmagazinează dioxidul de carbon din atmosferă.

×
Subiecte în articol: descoperĂ... canada