x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Buşteni, capitala alpinismului

Buşteni, capitala alpinismului

de Diana Scarlat    |    13 Dec 2015   •   18:17
Buşteni, capitala alpinismului

Trei generaţii de alpinişti, printer care şi veterani, cu vârste de peste 85 de ani, s-au reunit, sâmbătă, în premieră, la Buşteni, într-o Gală a Alpinismului Românesc. Aceasta a fost prima ediţie a unui eveniment pe care organizatorii şi-au propus să-l repete annual şi să transforme oraşul de la poalele Bucegilor în capitala alpinismului mondial.

Gala de la Buşteni a avut ca tematică “Echipe româneşti în Trilogia Alpilor”, primul eveniment de acest fel din România, care a reunit peste o sută de alpinişti, cele mai mari valori ale alpinismului tehnic românesc din trei generaţii, aflaţi la început de drum sau care, de-a lungul vieţii au scris pagini de istorie.

“Prin acest eveniment am vrut să arătăm că în România se promovează valorile! Cu toţii am simţit acest lucru la Buşteni, unde i-am sărbătorit nu doar pe cei care au reuşit să se înalţe acolo unde “pasărea zboară liber”, ci şi pe cei care cred că în această ţară valorile pot fi suţinute şi apreciate. Fiecare poveste a celor prezenţi aici transmite o energie creatoare, cu valoare în special în formarea caracterelor tinerilor. Dar este nevoie de mai mult, este nevoie de implicare inclusiv a factorilor decizionali pentru finanţarea şi promovarea acestei ramuri sportive”, a declarat, Zsolt Torok, cel care a fost liderul expediţiei Nanga Parbat, în 2013.



Alpinistul Zsolt Torok a primit titlul de Cetăţean de Onoare al Oraşului Buşteni. El a adus României cea mai mare perfomanţă de echipă în acest domeniu, fiind unul dintre alpiniştii români aflaţi în plină ascensiune pe cel mai înalt vărf al planetei, Mont Everest,
alături de Alexandru Găvan şi Teo Vlad, în momentul puternicului cutremur din Nepal în care şi-au pierdut viaţa mii de persoane. ‘Trilogia Alpilor este poligonul ambiţiilor şi piatra de încercare, înseamnă anduranţă, imaginaţie, curaj, dărzenie, un pic de nebunie şi supravieţuire’, a precizat Zsolt Torok.

La evenimentul de la Buşteni a fost present Alexandru Găvan, care a primit titlul de Ambasador Onorific al Alpinismului, alături de Cătălin Creţu şi Vlad Teofil. “Muntele nu se urcă numai cu pioleţi şi echipament, ci şi cu smerenie”, a spus Alexandru Găvan, cu ocazia premierii. Au mai fost prezenţi şi alpiniştii Felicia Enache, Alexandru Floricioiu, Mitică Chivu – cu titlul de Maeştri Emeriţi ai Sportului, Mircea Opriş - Şef Salvamont România şi Maestru Emerit al Sportului, Nae Cojeanu – Şef Salvamont Sinaia, Emil Coliban şi Andrei Beleaua.

Din cei 28 de alpinişti români cu reuşite în vestita Trilogie a Alpilor au fost prezenţi 17 alpinişti, dintre care: Andrei Beleaua, Emil Coliban, Zsolt Torok, Marc Daniel, Szocs Imre, Szikszai Attila. Trilogia Alpilor reprezintă una dintre cele mai cunoscute provocări ale alpinismului, “examenul de admitere”, piatră de încercare pentru majoritatea elitei mondiale din acest sport și cuprinde parcurgerea a trei mari pereți nordici din Alpi. Trilogia înseamnă Peretele Nordic Eiger, Grandes Jorasses, Matterhorn, care, cumulat, au peste 4.000 de metri de ascensiune în verticală, printre avalanşe, căderi de pietre, hornuri şi fisuri îngheţate, precum și ghețari suspendaţi. Evenimentul a fost sponsorizat de firma Gravity şi a fost organizat în parteneriat cu Clubul Alpin Român şi Primăria Oraşului Buşteni.

 

×