x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii (P) Caii de la Letea, vinuri de viță liberă din Dobrogea

(P) Caii de la Letea, vinuri de viță liberă din Dobrogea

de Diana Scarlat    |    27 Apr 2021   •   08:44
(P) Caii de la Letea, vinuri de viță liberă din Dobrogea

Iubit de soare, de Dunăre și mare, vinul Caii de la Letea continuă tradiția de 2.500 de ani a celei mai vechi podgorii a Dobrogei, Sarica Niculițel. Crama „Via Viticola”, de la Sarica Niculițel, produce vinurile „Caii de la Letea”, unice prin aromele lor inconfundabile. Modul de selecţie a strugurilor, introducerea lor în cramă şi metodele tradiţionale, vechi de mii de ani, au fost păstrate, dar și noile tehnologii de vinificaţie sunt mânuite cu măiestrie, pentru a reda cu precizie amprenta specifică zonei.

 

„Caii de la Letea” este o gamă premium ale cărei vinuri redau, în exprimare oenologică, spiritul de libertate, frumusețea și unicitatea pe care le simbolizează vestiții cai sălbatici din Delta Dunării. „Dacă Sauvignon Blanc înseamnă “albul sălbatic”, exact aceste caracteristici erbacee le veți regăsi în acest vin tânăr și proaspăt. Este un vin alb cu aromă florală dominată de flori de soc, cu note bine conturate de citrice. Gust plin, fructat, armonios, cu o bună aciditate. Este un vin alb, sec, de calitate D.O.C.-CMD Sarica-Niculițel. Recomandăm să fie bine răcit și băut alături de pește la grătar, frigărui din carne de pasăre sau brânzeturi tinere”, explică somelierul podgoriei.

 

Rose-ul elegant și sălbatic

 

Un alt vin excelent este Rose-ul din volum I. Un cupaj de Merlot & Syrah & Pinot Noir stă la baza acestui vin sec, dar foarte parfumat. „Se regăsesc arome de fructe roșii, de căpșune și zmeură, cu note florale, ce impresionează prin gustul plin, și intens. Se asociază foarte bine cu preparate la grătar, platouri de mezeluri sau prăjituri cu fructe roșii. Este un membru al „echipei” de Rosé-uri de Aur de la Viticola Sarica Niculițel, ale cărui performanțe au început în 2017, cu medalia de argint obținută la Concours Mondial de Bruxelles și continuand în 2019 cu o medalie de Aur la IWCB (International Wine Contest Bucharest) și distincția oferită de VINOFED (Federația Marilor Concursuri Internaționale de Vin) pentru cel mai apreciat Rose din concurs.”, mai spune somelierul.

 

Aromele din „tărâmul Aligoteului”

 

Unul dintre soiurile emblematice ale podgoriei este Aligoteul, soi crescut aici cu pasiune și îndemânare, care astăzi continuă să-i răsplătească pe viticultori printr-o serie de premii la concursuri internaționale de renume. Este un vin cu arome elegante și fine, potrivit pentru a se asocia cu bucătăria locală, pe bază de pește. Vinul Caii de la Letea Volum 2 Aligoté provine din struguri crescuți pe parcele cu orientare nordică, foarte aproape de Dunăre și de Delta inferioară, care favorizează senzația de mineralitate și precizia aromelor. Este un vin cu arome elegante și fine, potrivit pentru a se asocia cu bucătăria locală, pe bază de pește. „Aligote surprinde într-un mod plăcut, prin corpolenţa sa şi prin notele dominante de nuanţe vegetale şi fructe bine coapte, susţinut de o aciditatea bună. Vinul creat din struguri culeşi de pe „tărâmul Aligoteului” dezmiardă simţurile cu atingerea blândă a tuselor de flori de câmp învăluite în accente minerale, iar gustativ se remarcă prin aromele crocante de măr verde, citrice și caise, având un final usor amârui specific soiului”, explică somelierul cramei. Se poate asocia cu preparate pe bază de peşte sau fructe de mare, dar şi brânzeturi, carne de pasăre la rotisor, rețete dulci-acrișoare. Temperatura optimă de servire este de 10 °C.

 

Podgoria Sarica Niculițel, aşa cum o vedem astăzi, ar fi fost înfiinţată de călugării care au ctitorit Mănăstirea Cocoş. Dincolo de legende şi de date exacte, Sarica Niculiţel e o cramă respectată în zilele noastre în special datorită Aligoteului pursânge cu care se laudă. Fănuş Neagu, scriitorul a cărui particularitate în Panteonul literaturii româneşti a fost divinizarea vinului şi considerarea lui ca fiind pilonul principal al spiritualităţii româneşti, spunea: „Trebuie să te împrieteneşti cu vinul şi să-l alegi pe acela căruia merită să-i spui Dumneavoastră”. Avem toate motivele să considerăm noile game de vinuri Caii de la Letea ca fiind acelea care merită alese”, explică reprezentanții cramei.

 

×
Subiecte în articol: sarica niculitel