x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Ce trebuie să știi despre Cardul european de sănătate

Ce trebuie să știi despre Cardul european de sănătate

de Redacția Jurnalul    |    22 Aug 2024   •   15:45
Ce trebuie să știi despre Cardul european de sănătate

Cardul european de sănătate este util tuturor persoanelor care călătoresc pe vechiul continent. Deși turiștii aleg să încheie o asigurare de călătorie deoarece este destul de ieftină, Cardul de sănătate nu costă niciun ban și este transmis acasă.

âRomânii asigurați pot cere gratuit eliberarea Cardului european de asigurări sociale de sănătate (CEASS), cu ajutorul căruia pot beneficia de asistență medicală pe timpul călătoriilor în statele UE, Spaţiul Economic European sau Confederaţiei Elveţiene și Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, potrivit cardeuropean.ro.

Acesta poate fi folosit și pentru șederi temporare de până la 6 luni.  Prin ședere temporară se înțelege deplasarea unei persoane în unul dintre statele UE/Spaţiului Economic European/Confederaţia Elveţiană Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord pentru motive turistice, profesionale, familiale sau pentru studii, pentru o perioadă de timp de cel mult 6 luni. 

Citiți și Harta longevității. Comuna din România cu cei mai mulți locuitori de peste 85 de ani. „N-am dus lipsă de nimic" 

Servicii medicale decontate prin Cardul european de sănătate

Românii care au acest card pot beneficia de servicii medicale din sistemul public în cele 26 de țări UE, în Spaţiului Economic European (Islanda, Liechtenstein, Norvegia), Confederaţia Elveţiană și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord acordate în aceleași condiții și la aceleași tarife ca asiguraților din țara respectivă (în unele țări, serviciile sunt gratuite). 

”Serviciile medicale acordate în baza CEASS nu trebuie să depăşească ceea ce este necesar din punct de vedere medical în timpul şederii temporare în statul membru în care vă deplasați, fiind acordate în conformitate cu legislaţia statului membru respectiv. În funcție de legislația din statul membru respectiv, prestațiile acoperite includ, de exemplu, prestațiile acordate în legătură cu boli cronice și existente ( ex. dializa), precum și în legătură cu sarcina și nașterea” arată sursa citată. 

Citiți și 6 secrete despre sănătate din Japonia. Cum să ai o viață lungă și fericită 

Când este necesară coplata

Pentru anumite servicii medicale este posibil să fie necesară co-plata, chiar dacă în România aceleaşi servicii sunt decontate integral.

Dacă în perioada de valabilitate a cardului, la momentul obţinerii serviciilor medicale, nu mai sunteţi asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate, casa de asigurări de sănătate care v-a eliberat cardul, în calitate de plătitor al respectivelor servicii medicale, va recupera de la dvs. contravaloarea acestora.

Puteţi solicita, contra cost, emiterea unui alt card, a cărui perioada de valabilitate nu va putea depăşi perioada de valabilitate a cardului iniţial. Cardul nu poate fi utilizat pe teritoriul României.

Cardul poate fi solicitat de orice persoană care face dovada calității de asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate din România, mai arată sursa citată, potrivit dcnews.ro.

Cererea poate fi depusă aici

 

×
Subiecte în articol: calatorii card european sanatate