x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Carnavalul din Cetatea Dogilor

Carnavalul din Cetatea Dogilor

de Elena Stan    |    13 Ian 2008   •   00:00
Carnavalul din Cetatea Dogilor

Cel mai libertin oraş din lume va găzdui în perioada 25 ia­nuarie-6 februarie Carnavalul de la Veneţia. Astfel, pentru două săptămâni, locuitorii şi turiştii sosiţi special la acest eveniment din toate colţurile lumii vor putea face absolut orice îşi vor dori.

O dată pe an Veneţia se întoarce în trecut la vremurile cu nobili şi curtezane.

Cel mai libertin oraş din lume va găzdui în perioada 25 ia­nuarie-6 februarie Carnavalul de la Veneţia. Astfel, pentru două săptămâni, locuitorii şi turiştii sosiţi special la acest eveniment din toate colţurile lumii vor putea face absolut orice îşi vor dori. În plus, anul acesta România este invitat de onoare la Carnavalul de la Veneţia. În acest sens, mai mulţi artişti români vor fi prezenţi la acest Carnaval. Printre artiştii care vor reprezenta România în spectacolele de la Veneţia se numără actorul Dan Puric, o formaţie de căluşari din judeţul Olt, muzicanţii romi de la Shukar Collective, trupa Teatrului Masca, Orchestra de cameră Philarmonia, formaţiile Nightlosers, Marius Mihalache Band, Amadeus şi Nicolas Simion Band.

 

SPECTACOL. Veneţienii or­ga­ni­zează acest Carnaval încă din anul 1.100, când dogele Vitale Fa­liero face referire la acesta într-un document oficial, însă Senatul Republicii Veneţiene l-a consemnat oficial, printr-un decret abia în 1.296. Pe timpuri, carnavalul începea la 26 decembrie şi dura câteva lu­ni. Evenimentul are la bază un obi­cei străvechi, cel al Saturnaliei, ce aparţine cultului zeului vinului – Dionisos, marcând de fapt trecerea de la iarnă la primăvară. Sub adăpostul unei măşti, în vremea republicii controlate de oligarhie, poporul se putea amuza în public pe seama conducătorilor. În fiecare an Carnavalul are o altă temă.

 

COSTUME. Măştile sunt confecţionate din pânză cerată, din catifea sau din porţelan. La Carnaval, atât femeile, cât şi bărbaţii poartă un costum special numit “bauta”. Costumul este alcătuit dintr-o manta neagră şi o pălărie tricorn, plus o mască ce acoperă complet faţa. De asemenea, femeile pot purta o mască specială, numită “moretta”, ce constă într-o bucată ovală de catifea ce acoperă faţa, mai puţin gura, sau “domino”, o capă lungă cu o glugă ce acoperă complet faţa. În secolul al XVII-lea, purtarea măştii a fost limitată la zilele de carnaval şi la banchetele oficiale pentru că li­bertinajul mascat devenise un mod de viaţă pentru veneţieni. Pe la colţuri se mai vorbeşte şi azi despre amorul liber din palatele veneţiene.

 

 

Oferte speciale pentru Veneţia

În oferta de sezon a agenţiilor de voiaj găsim pachete turistice pentru petrecerea unei minivacanţe la Veneţia special realizată în perioada Carnavalului. Astfel, un sejur de patru nopţi şi trei zile, cu mic dejun inclus şi cazare la hotel de trei-patru stele, în zona Veneţia, cu transport cu avionul, costă 396 de euro de persoană, la agenţia J’info tours. Preţul nu include asigurarea medicală, ta­xele de aeroport în valoare de 98 de euro de persoană şi nici intrarea la petrecerile şi balurile organizate în timpul festivalului. De asemenea, tariful nu include nici transferul aeroport-hotel-aeroport. În perioada 2-5 februa­rie, agenţia Marshall are pachete cu preţuri variate de la 390-550 de euro de persoană pentru Carnavalul de la Veneţia. Cazarea se face în hoteluri de patru stele, în zone diferite ale oraşului şi include transportul, cazarea trei nopţi şi mic dejun.

×