x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Cea mai sigură țară din lume. Unde poți să trăiești liniștit dacă începe al III-lea Război Mondial

Cea mai sigură țară din lume. Unde poți să trăiești liniștit dacă începe al III-lea Război Mondial

de Redacția Jurnalul    |    07 Oct 2024   •   14:15
Cea mai sigură țară din lume. Unde poți să trăiești liniștit dacă începe al III-lea Război Mondial
Sursa foto: Hepta

Cea mai sigură țară din lume se află în sudul Oceanului Pacific, la est de Australia.

Republica Insulelor Fiji are capitala la Suava și este alcăuită dintr-un grup de 332 de insule, însă doar o treime dintre acestea sunt locuite. Populatia este redusă, de numai  929.766 de locuitori, și dispune de resurse care le asigură traiul de zi cu zi. Acestea se află departe de orice zonă principală de  conflict. 

Insulele dispun de păduri tropicale și plaje cu nisip fin și apă turcoaz. 

Majoritatea insulelor Fiji sunt vulcanice, formate cu circa 150 de milioane de ani în urmă. O anumită activitate geotermală are loc și astăzi pe insulele Vanua Levu și Taveuni. Sistemele geotermale de pe Viti Levu sunt de origine non-vulcanică și au descărcări de suprafață la temperaturi scăzute.

Oamenii trăiesc în Fiji încă din mileniul II î.Hr. mai întâi austronezieni și mai târziu melanezieni, cu unele influențe polineziene. 

Europenii au vizitat pentru prima dată Fiji în secolul al XVII-lea. În 1874, după o scurtă perioadă în care Fiji a fost regat independent, britanicii au înființat Colonia Fiji. A funcționat ca o colonie de coroană până în 1970, când și-a câștigat independența.

Fiji are una dintre cele mai dezvoltate economii din Pacific, dispunând de păduri, minerale și pește. Moneda este dolarul fijian, principalele surse de schimb valutar fiind turismul, remitențele de la fijienii care lucrează în străinătate, exporturile de apă îmbuteliată și trestia de zahăr.

Cea mai mare insulă este Viti Levu, unde se află capitala și cea mai mare parte din populație. A doua cea mai cunoscută insulă este Vanua Levu, unde se află câteva stațiuni de lux și plaje cu nisip fin.

Mai puțin cunoscute sunt Insulele Yasawas, formate din 20 de insule vulcanice. Locul a devenit celebru la începutul lui 1960, când s-a filmat „The Blue Lagoon”. 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

 



 

×