x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Cel mai vechi cartier al Lisabonei, Alfama

Cel mai vechi cartier al Lisabonei, Alfama

de Ana-Maria Păunescu    |    26 Noi 2011   •   21:00
Cel mai vechi cartier al Lisabonei, Alfama

Stradutele foarte inguste, unde masinile pot trece cu greu unele pe langa altele, treptele care duc spre puncte turistice importante, desenele de pe peretii imbatraniti, oamenii simpli care isi atarna hainele la uscat, chiar acolo, la ferestrele vopsite de­mult, semne de circulatie care nu mai inseamna neaparat mare lucru, restaurante specifice (Grelhadores), unde se mananca mai ales peste la gratar, chipuri primitoare, copii stri­gandu-si bucuria si turisti, intotdeauna multi turisti.

Mai ales seara, acest loc se umple de tineri si mai ales de curiosi care vor sa inteleaga de ce Alfama e trecuta in toate ghidurile turistice si vor sa cunoasca aceasta parte specifica a capitalei portugheze, in care cetatenii de rand sunt mai na­turali ca oriunde. In Alfama nu exista protocol, lucrurile merg de la sine, pasii coboara, parca, singuri spre orizonturi complexe. Din magazinele modeste se pot cumpara suveniruri, pe stanga si pe dreapta spectacolul vietii are reprezentatie gratuita, zgomotele se amesteca firesc, totul pare dezordonat si, totusi, toate au rostul lor.

Fie ca se merge spre Castelul Sao Jorge, fie ca se coboara spre rau, plimbarea prin acest cartier e plina de farmec. Numele sau, de origine araba, ramane in memoria tuturor celor care i-au calcat piatra cubica, mirosul de peste proaspat fript se intipareste pe bumbacul tricourilor obosite, treptele abrupte dau senzatia ca ascund mari secrete, iar liniile haotice, desenate neglijent pe peretii cladirilor fragile, par acolo dintotdeauna. Cele mai bune restaurante unde se asculta muzica fado sunt localizate in Alfama. Numite 'Casas de fado', acestea au oferte tentante pentru romanticii care cauta mereu in arta putina lumina.

×
Subiecte în articol: calatorii jurnalul de duminică